2020. 07. 17. - 11:55

Ezért érdemes növényi fehérjére váltani

Ezért érdemes növényi fehérjére váltani

Csökkenti a jelentős mértékben növényi fehérjét tartalmazó étrend a szívbetegségből adóddó halálesetek valószínűségét – állapították meg a kutatók.

Ha egy étrend nagymértékben növényi alapú forrásokat foglal magába, 10 százalékkal csökkenheti a szívbetegségből eredő halálozás esélyét – számoltak be a Nemzeti Rák Intézet (NCI) kutatói a JAMA Internal Medicine folyóiratban közzétett tanulmányukban.
 
Kiderült: amikor a növényi eredetű fehérjét tojással helyettesítették, a szívbetegségből eredő halálozás rizikója 20 százalékkal mérséklődött. Ha vörös húst cseréltek le növényi alapú fehérjére, a valószínűség 15 százalékkal csökkent.
 
Jiaqi Huang, a tanulmány társ-szerzője, az NCI Metabolikus Epidemiológiai Osztály kutatója rámutatott: adataik bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy a növényi étrend valóban igen előnyös, s arra is, hogy a megfelelő fehérjeforrások jelentősen befolyásolják az ember egészségét.
 
Fontos az egészséges fehérjék fogyasztása - az élettartamot is növelheti
Fontos az egészséges fehérjék fogyasztása - az élettartamot is növelheti
 
Elsődleges növényi fehérjének számít többek között a gabona, a tészta, a dió, a bab és a zöldségek.
Ezekben az ételekben a rossz (LDL) koleszterin szintje általánosságban alacsonyabb, mint az állati eredetű élelmiszerekében, a baromfi- és a vörös húsban.
 
A Nemzeti Rák Intézet szakemberei a tanulmányhoz 416 104 felnőtt adatait elemezték. A teljes, fehérjéből származó napi energia-bevitel 15,3 százalék volt esetükben. Körülbelül a fehérje-bevitel 40 százaléka származott növényi eredetű étrendből, a maradék állati forrásból, 20 százalék pedig tejtermékből.
 
Az Egyesült Államok táplálkozási irányelvei alapján érdemes különféle fehérjetartalmú ételeket ennünk – így a sovány húsokat és a baromfit, tojást, zöld zöldségeket - babot és borsót -, valamint dióféléket, magvakat és szójatermékeket, illetve tenger gyümölcseit. Az irányelvek újításakor azonban a növényi alapú fehérjékre is nagy hangsúlyt kell fektetni.
 
Dr. Demetrius Albane, az NCI vezető kutatója megjegyezte: az állati fehérje növényivel történő helyettesítésével alacsonyabb az elhalálozás rizikója – ez arra utal, hogy a növényi fehérjeforrások, így a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, dió- és gabonafélék részei az egészséges étrendnek, sőt még a hosszú élettartamról is gondoskodhatnak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.