2021. 07. 02. - 10:45

Fogyás-segítő a jókor megivott kávé?

Fogyás-segítő a jókor megivott kávé?

A kávé serkentő ital, s nemcsak reggeli ébresztőként hatásos. Szakemberek szerint a fogyás elősegítésére is hasznos, ha jókor fogyasztjuk.

Kinek ne lenne ismerős az érzés? Egy kávé reggel azonnali segítség, ha nehezen ébredünk. A benne lévő koffein stimulánsként működik, ezért sokan nem is tudják nélkülözni.
 
Noha egyesek vitatják ezen élénkítő ital előnyeit, nem kétséges: a kávénak megvannak a maga áldásos hatásai. Amellett azonban, hogy stimuláns, gazdag antioxidánsokban, ami számos betegség kezelésében segít. Kiváló B-vitamin, kálium, mangán, folát és magnézium-forrás.
 
A kutatók mostanra arra is rájöttek, hogy a kávé hozzájárulhat a gyorsabb súlyvesztéshez. Egy csésze erős kávé edzés előtt valóban segíthet. A zsírégetés maximalizálása érdekében érdemes tudni a megfelelő időt a fogyasztásához.
 
A kávé valóban hozzájárulhat a hatékony zsírégetéshez
A kávé valóban hozzájárulhat a hatékony zsírégetéshez
 
A The Journal of the International Society of Sports Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint a kávéban lévő koffein felgyorsítja az oxidációs folyamatot.
 
A Granadai Egyetem (UGR) élettani tanszékének kutatói megállapították, hogy nagyjából 3 mg/kg koffein - ami egy erős kávénak felel meg -, aerob jellegű edzés előtt fél órával elfogyasztva jelentősen megnöveli a zsírégetés arányát.
 
Kiderült az is, hogy amennyiben ezt a gyakorlatot délután hajtják végre az alanyok, a koffein hatása markánsabb, mint reggel.
 
A sportolók egyébként gyakran használnak koffein-kiegészítőt teljesítményük javítása érdekében. A kutatók szerint a koffein valóban növeli a zsír oxidációját, avagy a zsír "égését" edzés közben.
 
A kutatók körültekintő vizsgálatot folytattak, s eredményeik azt mutatták: ha 30 perccel az aerob edzés előtt kávét iszunk, maximális zsírt égetünk el. Ez független a napszaktól. Meg tudták erősíteni a zsír oxidációjának napi változását is a testmozgás során. Az értékek délután magasabbak voltak, mint reggel, azonos órányi böjt mellett.
 
Kiderült az is, hogy a reggeli edzéskor, a kávé megivása után a zsír oxidációja hasonló a délutáni, koffeinbevitel nélküli zsírégetéshez. A délutáni hatások azonban sokkal erőteljesebbek. Még a mérsékelt testmozgás is jelentősen felgyorsítja a zsírégetési folyamatot.
 
A kávé megfelelő felhasználása az edzés hatékonyabbá tételéhez tehát hasznos. Tudni kell ugyanakkor, hogy várandós nőknek, illetve szorongásos tünetekkel küzdőknek nem ajánlott a kávé. Ugyanígy, magas vérnyomásban vagy alvászavarban szenvedőknek szintén kerülniük kell ezt az italt.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.