2020. 07. 10. - 12:00

Fogyni szeretnénk? Együnk zab- és rozskorpát

Fogyni szeretnénk? Együnk zab- és rozskorpát

Egy új tanulmány szerint a zab és rozs korpa élelmi rostjának fogyasztása csökkentheti a súlygyarapodást és a májgyulladás esélyét.

Némi tapasztalat után mindenkinek megvan a módszere arra, hogyan érdemes fogyókúráznia. A testmozgás és az egészséges ételek étrendünkbe iktatása mellett azonban jó ötlet kipróbálni olyan élelmiszereket és italokat, amelyek elősegítik a kilók lefaragását.
 
Egy új tanulmány szerint - amelyet a Molecular Nutrition & Food Research folyóirat közölt - a zabból és rozskorpából származó élelmi rost-fogyasztás hozzájárulhat a súlygyarapodás csökkentéséhez és a májgyulladás esélyének mérsékeléséhez, mnivel fokozza a jótékony mikrobák növekedését a bélben.
 
Korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták már egymással a zab, a korpa és egyéb teljes kiőrlésű termékek fogyasztását a gyulladás kisebb mértékű valószínűségével és az előnyösebb glükóz, lipid és zsírszövet-anyagcserével.
 
A teljes kiőrlésű gabona egészséges - különösen a korpa
A teljes kiőrlésű gabona egészséges - különösen a korpa
 
Ugyanakkor arról is ismertek, hogy csökkentik az elhízás, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú diabétesz, valamint a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
 
A tanulmányhoz a kutatócsoport tagjai 17 héten keresztül etettek egereket nagy zsírtartalmú, nyugati típusú étrenddel.
 
Ezután két csoportot hoztak létre, akiknek ugyanazt a táplálékot adták, de 10 százalékban zab- vagy rozskorpával dúsították az étrendet. A tanulmány különös figyelmet fordított a bél mikrobiális anyagcseretermékeire, melyek relevánsak a zsíros májbetegség kialakulásában, s amelyek gyakran összefüggnek az elhízással.
 
A mikrobiális anyagcseretermékeket rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), ún. ileális és széklet epesavak, valamint a triptofán anyagcseréhez kapcsolódó gének expressziójának mérésével értékelték.
 
Kiderült: mindkét korpatípus rostja jobbá tette a SCFA-k termelését, ami javította a bél sértetlenségét és csökkentette a májgyulladást. Ezenkívül a kutatók úgy találták: a zab és a rozs kiegészítők egyformán csökkentik a zsírtartalmú étrendhez kapcsolódó súlygyarapodást.
 
A teljes kiőrlésű gabona előnyei
 
A gabona táplálkozásunk jelentős részét képezi hosszú évek óta. Ugyanakkor a finomított gabonáról már korábban kiderült: egészségügyi problémákat okozhat, köztük elhízást és gyulladást.
 
A teljes kiőrlésű gabonafélék ezzel szemben egészségügyi előnyökkel járnak, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében és antioxidánsokban is gazdagok. A korpa pedig – amely kemény, külső héj - adja a rost legnagyobb részét a teljes kiőrlésű gabonafélékben.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.