2011. 04. 15. - 19:52
Fogyókúra és rákmegelőzés paradicsommal
A lédús, édes paradicsom magas víztartalmának és ásványi anyagainak köszönhetően különösen erős vízhajtó hatású, ráadásul a bélműködést is fokozza, ezért a lerakódott víz mellett a salakanyagoktól is segít megszabadulni.
A lédús, édes paradicsom magas víztartalmának és ásványi anyagainak köszönhetően különösen erős vízhajtó hatású, ráadásul a bélműködést is fokozza, ezért a lerakódott víz mellett a salakanyagoktól is segít megszabadulni. Gazdag A-, C- és E-vitaminban, melyek elengedhetetlenek a zsírégetés beindításához, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig segíti a sejtek regenerálódását, valamint megelőzheti a rák kialakulását.
Teltségérzetet okoz, így elnyomja az éhséget a paradicsom - derítették ki brit tudósok, akik 18 és 35 éves, normál testalkatú nők részvételével vizsgálták a zöldség jótékony hatásait.
Az önkéntesek egy részének paradicsomos, a többieknek pedig sárgarépás szendvicset adtak, majd végigkérdezték őket, mennyire érzik magukat eltelve. A kutatók arra számítottak, hogy a répával töltött szendvics lesz a "befutó", hiszen rostban gazdagabb, a résztvevők azonban épp ellenkezőleg nyilatkoztak.
Julie Lovegrove, a Reading Egyetem munkatársa elmondta: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák, a paradicsom mely összetevője segít legyőzni az éhséget. Azt gyanítják, hogy a likopin nevű karotionid lehet az, amely befolyásolja az éhségérzetet okozó hormonok termelődését.
Teltségérzetet okoz, így elnyomja az éhséget a paradicsom - derítették ki brit tudósok, akik 18 és 35 éves, normál testalkatú nők részvételével vizsgálták a zöldség jótékony hatásait.
Az önkéntesek egy részének paradicsomos, a többieknek pedig sárgarépás szendvicset adtak, majd végigkérdezték őket, mennyire érzik magukat eltelve. A kutatók arra számítottak, hogy a répával töltött szendvics lesz a "befutó", hiszen rostban gazdagabb, a résztvevők azonban épp ellenkezőleg nyilatkoztak.
Julie Lovegrove, a Reading Egyetem munkatársa elmondta: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák, a paradicsom mely összetevője segít legyőzni az éhséget. Azt gyanítják, hogy a likopin nevű karotionid lehet az, amely befolyásolja az éhségérzetet okozó hormonok termelődését.
Memo