2020. 08. 14. - 11:20

Ilyenkor egyél tojást, ha fogyni akarsz!

Ilyenkor egyél tojást, ha fogyni akarsz!

A tojás kitűnő kiegészítője egy egészséges étrendnek. Fehérjében gazdag, kalóriában alacsony, s egyike a legjobb fogyást elősegítő ételeknek.

A kiegyensúlyozott étrend, gyakori testmozgás és egészséges életmód az a hármas, amely rengeteget segít a megfelelő testsúly fenntartásában. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása pedig hozzájárul az anyagcsere felpörgetéséhez és segít fogyni. A fehérjében gazdag ételek hosszabb időre telítenek, s így kevesebb kalóriát is eszünk meg a nap folyamán.
 
Nos, a tojás kiváló fehérjeforrás: ha beiktatjuk étrendünkbe, csodákat tehet. Számos tanulmány mutatta ki előnyeit a testsúly lefaragására nézve.
 
Egy nagyobb méretű tojás általában 78 kalória, 6 gramm fehérje, 5 gramm zsír, 62 milligramm nátrium, 0,6 gramm szénhidrát, 0,5 gramm cukor és 147 milligramm kolin.
 
A tojást legjobb zöldségekkel párosítani
A tojást legjobb zöldségekkel párosítani
 
Hogyan segíti a tojás a fogyást?
 
A kalória lefaragása a fogyás legegyszerűbb módja. A tojás sok fehérjét, de kevés kalóriát tartalmaz, s ennek eredményeképpen egyike a legjobb fogyást segítő ételeknek.
 
Amennyiben fehérjében gazdag reggelit fogyasztunk, az növeli az elégedettségérzetet (a telítettségét), így kevesebb kalóriát eszünk meg aznap.
 
Az izmok építője szintén a fehérje. Ezért a sok proteint tartalmazó étrend elősegítheti az erős izmok felépítését és fenntartását. Együnk tehát több fehérjét, pörgessük fel anyagcserénket és égessünk több kalóriát!
 
A tojás előnyeinek kiaknázásában ugyanakkor lényeges szerepet játszik, mikor és hogyan esszük azt.
 
Ha a legjobb eredményre vágyunk, reggelire fogyasszuk a tojást. Feltölti a szervezetet energiával, s telítettséget nyújt a nap hátralevő részére. Az emésztőrendszerünk ugyancsak a reggeli órákban működik a legjobban, így egyszerűbb lebontani a fehérjét és számos egyéb tápanyagot, melyek a tojásban jelen vannak.
 
Egy 2005-ös tanulmány, mely túlsúlyos hölgyekkel készült, kimutatta: amikor a résztvevők reggelire tojást ettek, a nap további részében jelentősen kevesebb élelmiszert vettek magukhoz, szemben a bagett alapú reggelit evőkkel.
 
Fontos ugyanakkor tudni, hogy állati zsírt – például vajat, bacon zsírt – nem tanácsos adni a tojás alapú reggelihez. Zöldségekkel, rostban gazdag ételekkel párosítsuk őket.
 
Aki súlycsökkentő étrendet folytat, gyakran kerüli a tojássárgáját. Azonban a kutatók nemrégiben arra a következtetésre jutottak, hogy a sárgájában lévő zsír tulajdonképpen hozzájárul a szervezet „rossz” koleszterinszintjének mérsékléséhez.
 
Mi több, napi 1-2 tojás nem érinti a koleszterinszintet vagy növeli a szívbetegség esélyét. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy akiknél fennáll a szívbetegség esélye, jobb, ha naponta csak egy tojásfehérjét esznek meg.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.