2020. 10. 16. - 12:20

Jo-jó diéta: inzulinrezisztenciát kockáztatunk vele

Jo-jó diéta: inzulinrezisztenciát kockáztatunk vele

Nagyon fontos, hogy akkor is helyesen táplálkozzunk, ha fogyás a célunk! Azok ugyanis, akik rendszeresen lefogynak, majd visszahíznak, inzulinrezisztenciát kockáztatnak.

Karcsúnak lenni, szépen lefogyni számos ember vágya. Sokan azonban sajnos úgy gondolják, a gyors és drámai súlyvesztés is célravezető.
 
Csakhogy a jo-jo effektus veszélyes. Inzulinrezisztenciát kockáztat, aki rendszeresen lefogy, majd visszahízik.
 
A vércukorszintet újra egyensúlyba lehet hozni, s ezzel elkerülni az inzulin-problémát. Ennek módja az, hogy fehérje alapú étkezési tervet készítünk, melyben zsírokat használunk energiaforrásként.
 
Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő arányokra, ha egészségesen fogyunk
Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő arányokra, ha egészségesen fogyunk
 
Egy étkezési nap nagyvonalakban az alábbiak szerint alakulhat:
 
Reggeli: zabkása, egy tojás, egy fél csészényi bogyós gyümölcs (pl. áfonya).
 
Reggeli nassonlivaló: egy kis mandulavaj
 
Ebéd: az ebédnek tartalmaznia kell keményítőt, hogy stabilizálja az energiát és megelőzze a vércukorszint leesését – ilyen az édesburgonya, melyet zöldségekkel és fehérjével fogyasszunk.
 
Délutáni nassolnivaló: gyümölcs és egy marék mandula
 
Vacsora: keményítőt ilyenkor ne együnk. Csak fehérje és zöldség jöhet számításba.
 
Együnk!
 
Minden orvosszakértő egyetért abban, hogy enni kell – még az elit atléták sem vágnak bele egy-egy meglehetősen leterhelő edzésbe anélkül, hogy alaposan fel ne töltenék magukat étellel.
 
Ha nem tervezünk komolyabb megmérettetést valamilyen sportágban, akkor is ugyanazt a szabályt kell követni: ha kevesebbet eszünk, kevesebb mozgással is jól vagyunk, de ha többet edzünk, többet is kell enni.
 
Egyszerűen nincs ok arra, hogy durva diétával sanyargassuk magunkat. Ráadásul nem hatékonyak hosszútávon, s csak számos egészségügyi problémának tesszük ki magunkat.
 
Óvatosan és ésszel fogyókúrázzunk!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.