2015. 02. 28. - 11:50

Megtévesztő ételek

Megtévesztő ételek

Vannak olyan ételek, melyek a köztudatba egészségesként égtek bele - mely sokak számára egyenlő a diétással - azaz úgy gondolják, hogy bármennyit megehetnek belőle. Ez a meglátás azonban több esetben is téves.

Gyümölcsök

A gyümölcsök amellett, hogy tele vannak rosttal és vitaminokkal, rendkívül ízletesek is. Kiemelekedően magas cukortartalmuk miatt fogyasztásukat érdemes keretek közé szorítani. A bennük lévő cukor bár nem finomított fehércukor hanem fruktóz, azaz gyömölcscukor, lebontás során azonban ugyanúgy viselkedik szervezetünkben, mint a kristálycukor így elraktározódni is képes.  Eltérő mennyiségben tartalmaznak azonban a gyümölcsök cukrot: almából, pirosbogyós gyümölcsökből és citrusfélékből jóval többet ehetünk, míg a banánnal, szőlővel és szilvával vigyáznunk kell.

 

A gyümölcsök cukortartalmának interneten utána tudunk olvasni

 

Zöldséges ételek

A zöldségek szintén magas rost és vitamintartalmúak, melyek mellett nincs bennük cukor, így fogyasztásuknak úgy gondoljuk nem kell határt szabni. Ez igaz is lenne, de sajnos sokan a zöldségek bármi mással való fogyasztás esetében is ezt a nézetet vallják. Nem mindegy azonban, hogy a zöldség csak az egynegyedét teszi ki a tányérunknak, vagy hogy egyéb más zsíros, széhidrátdús köret mellé kerül-e. Ahogy a hamburger sem lesz diétás csak azért mert saláta és pár szelet uborka, paradicsom van benne.

 

Saláták öntettel

A saláták fogyasztásával szintén az a gond, mint a zöldséges ételek esetében. Itt azonban azt a hibát követjük el leggyakrabban, hogy nyakon öntjük valami hatalmas kalóriatartalmú szósszal, esetleg még meg is szórjuk sajttal és crutonnal. Ez azonban elkerülhető ha saját magunk által készített önteteket készítünk, mint például citromos olívaolaj, vagy fokhagymás natúrjoghurt. Így már teljesen büntetlenül fogyasztjatjuk salátánkat.

 

Egészségünk érdekében is fontos elolvasni az összetételeket

 

Light és zsírszegény termékek

Minden diétázó és fogyókúrázó felkapja a fejét a light vagy zsírszegény megjelöléssel ellátott termékekre. Ezek azonban sokszor tele lehetnek cukorral ugyanúgy, mint hagyományos társaik. Olvassuk el ezért minden esetben a termék hátulján lévő címkéket alaposan.

 

(SJ)

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.