2010. 04. 05. - 06:00

Mennyire hízlal az éjszakai evés?

Mennyire hízlal az éjszakai evés?
A kérdés nem ennyire egyszerű. Ha megeszünk fél kilónyi hamburgert és ez után rögtön a mérlegre állunk, akkor valóban fél kilóval többet fogunk mérni.
Vigasz.A kérdés nem ennyire egyszerű. Ha megeszünk fél kilónyi hamburgert és ez után rögtön a mérlegre állunk, akkor valóban fél kilóval többet fogunk mérni. Ez a súlytöbblet azonban csak átmeneti, mert a szervezetünk - mint valami erőmű - ebből állítja elő az életműködéshez és mozgáshoz szükséges energiát. Attól függően, hogy milyen a metabolizmusunk, a testsúlyunk 2 óra múlva csökkenni fog. Ezt a folyamatot a testmozgás gyorsíthatja. Éjjel azonban nyugalomban vagyunk!
A kutatások eredményei azonban nem ezt támasztják alá. Számos fogyókúrás programban a különböző étkezéseket (reggeli - ebéd - vacsora) időpontokhoz kötik. A fogyás azonban sokkal inkább azért következik be, mert a programok segítik a fogyókúrázót a teljes napi kalória-limit betartásában. Számos tanulmány szerint nem számít az az időpont, amikor valaki étkezik, sokkal fontosabb az egész napi összes kalóriafelvétel a hízás szempontjából. Viszont az éjjeli - főleg titkos - evések során az ember sokkal inkább hajlamos mértéktelenebbül hízlaló "kalóriaboma" ételek -  mint sajt, chips, csokoládé - fogyasztására. Számos fogyókúrás program.Ezek inkább a "vigasz" szerepét töltik be és nem a táplálékét.
Annak, aki nem reggelizik, hanem helyette éjjel eszik többet, átlagosan magasabb a testtömegindexe. Ezért úgy vélik a kutatók, hogy eredményeik alkalmazhatók az emberre is - írják az Obesity című szaklapban. Összefüggés kell, hogy legyen a belső óra, a táplálkozás ideje és a zsír beépítése között.
A rossz időben történő evés azonban nem egyedüli oka a súlygyarapodásnak. A túlsúlyosakból gyakran hiányzik a jóllakottság természetes érzése, ami egy az ember vadászó-gyűjtögető időszakából eredő génre vezethető vissza. Akkoriban az energiát raktározó hájréteg segített a túlélésben. A mai karcsú egyének már nem rendelkeznek ezzel a génnel.
Forrás: www.fogyokura-tipp.blog.hu, www.fmh.hu
Képek forrása: www.nydailynews.com, www.venicenutrition.com



Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.