2010. 08. 23. - 06:00

Mi az a negatív kalóriás étel?

Mi az a negatív kalóriás étel?
A "negatív kalória" - mint ahogy néhány diétás program, könyv vagy kalóriatáblázat hangsúlyozza - általában olyan ételeket sorol föl, amelyek több energiát igényelnek az emésztéshez, mint amennyit maga az étel tartalmaz.
Mi az a negatív kalóriás étel?Az emésztés is energiát (kalóriát) igénylő folyamat, néhány esetben azonban a rendelkezésre álló metabolizációs energia nettó összege kevesebb, mint amennyi az ételben lévő bruttó kalórák össz mennyisége.
A sovány, fehérjetartalmú ételek rendelkeznek a legmagasabb termikus hatással, de nem csak ezzel az előnnyel bírnak! Kutatások bebizonyították azt is, hogy ezek az ételek képesek leginkább telíteni és nagy részük van abban, hogy elnyomják az étvágyat és a kívánósságot más ételek iránt. Amennyiben nem vagy vegetáriánus - mert ebben az esetben növényi alapon kell pótolnod a szervezet fehérjeszükségletét - célszerű lehetőleg minden étkezéskor sovány fehérjetartalmú ételeket is fogyasztani ahhoz, hogy zsírt égethessünk:
•    szárnyasok, csirke, pulyka mell,
•    sovány vörös hús, vesepecsenye, vadhús,
•    halak minden változatban,
•    tojás, tojásfehérje, egész tojás mérsékelt mennyiségben (1 tojássárgája/nap)
Ebben az összefüggésben nézve lehet némi igazság a negatív kalória elméletben, de csak abban az esetben, ha figyelembe vesszük, hogy néhány kalória felhasználódik az emésztéshez és a nettó kalóriabevitel végül kevesebb az összes kalóriabevitelhez képest. Abban az értelemben azonban nincs negatív kalóriájú étel, hogy több kalória lenne szükséges az emésztéséhez, mint amennyit maga az élelmiszer tartalmaz.
Hasznos tanácsok a diétás étrend összeállításához:
Amikor a diétás menüd összeállításán töröd a fejed, nézd meg a fenteiekben vázolt szempontból is a lehetőségeket! A sovány fehérje tartalmú ételek sok firss zöldséggel és gyümölccsel - melyeknek magas a rosttartalma - sokkal hatékonyabbak lehetnek egy a zsírcsökkentő étrend szempontjából! Táplálkozási szempontból jobban jársz, ha pénzedet friss zöldségekre - pl. zöld levelű spenót, kelkáposzta, brokkoli, saláta, fehérrépa, sárgarépa, stb.. költöd, kétes hírű táplálékkiegésMi az a negatív kalóriás étel?zítők, vagy fogyitabletták helyett. Nem kell kizárólag zellert enned csupán azért, mert a "negatív kalória bajnoka" hírében áll, de változatossá és laktatóvá teheted a menüdet fehérje tartalmú ételeket zöldségekkel kombinálva.
Azért csak óvatosan!
A táplálkozástudósok álláspontja szerint, ahogyan más fogyókúrák esetében sem, a „negatív kalóriát” jelentő élelmiszerek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, hiszen az egyoldalú táplálkozásnak több mellékhatása van, köztük a súlyossá is válható vitaminhiány, valamint a bélflóra egyoldalú mozgósításával emésztési zavarokat is előidézhetünk. A legjobb az, sokfélét eszünk, ezzel biztosítjuk a megfelelő tápanyag és vitamin bevitelt, és így már nyugodtan illeszthetünk az étrendünkbe negatív kalóriás zöldségeket és gyümölcsöket is.
Forrás: www.harmonet.hu, www.fogyokura-tipp.blog.hu



Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.