2021. 08. 13. - 10:00

Paleo, időszakos böjt és DASH diéta a legjobbak között

Paleo, időszakos böjt és DASH diéta a legjobbak között

Napjainkban számos modern fogyókúra segíti a súlyvesztést, vannak azonban közöttük, amelyek a szakemberek szerint is a legelőkelőbb helyeken végeztek.

Aki egészségesen szeretne fogyni, azt általában felcsigázzák a legjobbnak tartott, hosszabb távú diéták – amelyek leginkább életmódváltást jelentenek.
 
Cikkünk első felében a Keto Lite, az immunrendszert támogató étrend és a növényi alapú flexitárius étrend került szóba.
 
Lássuk a következő hármat.
 
1.Paleo-inspirált teljes értékű étrend
 
Immár 10 éve töretlen a paleo-étrend sikere, melynek alapja, hogy úgy kell étkeznünk, mint egykor a barlangban lakó őseink. Vagyis, zömében a vadászó-gyűjtögető életmóddal is beszerezhető élelmiszerek játszanak főszerepet az étrendben. Így a bogyók, dió, hús. A paleo diéta néhány nagy hatású fehérje, például a fűvel táplált tejsavó és kollagén peptidek fogyasztását is támogatja.
 
A húsokkal és a zöldségekkel többségében jól járnak a diétázók
A húsokkal és a zöldségekkel többségében jól járnak a diétázók
 
Miután a barlangban élő ősemberek nem gazdálkodtak, az étrend minden olyan élelmiszert kizár, melynek előállítása gazdálkodási technikákat igényel, így a gabonát, a búzát, a kukoricát, a feldolgozott élelmiszereket, például a cukrot.
 
2.Időszakos böjt
 
Az étrend lényege, hogy a nap nagy részében egyszerűen nem eszünk. A fogyókúra hívei szerint ez segít az embereknek a természetes fogyásban, megtörve a modern élet állandó nassolási késztetését.  
 
A legnépszerűbb verzió a 16/8 módszer, melyben a napi étkezési időt egy szigorú 8 órás blokkra korlátozzák, azaz déltől este 8 óráig, a többi 16 órában pedig böjtölnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kihagyják a reggelit és vacsora után már semmit nem esznek. Van, aki csupán egyetlen nagy étkezést iktat be a napjába.
 
3.DASH-diéta
 
Ezt az egészségtudatos étrendet a szívbetegségek megelőzésére és a magas vérnyomás csökkentésére fejlesztették ki. Neve azt jelenti: diétás megközelítés a hipertónia megállításához (Dietary Approach to Stop Hypertension - DASH).
 
Mivel az étrend középpontjában a vérnyomás áll, szigorúan ellenőrzött a nátrium-bevitel. Napi 2300 mg fogyasztható az átlagos DASH-diétánál, s csupán 1500 az „intenzívnél”. E korlátozás mellett az étrend legfőképpen zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonát, halat, baromit, diót tartalmaz.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.