2021. 04. 09. - 10:50

Több előnye van a reggeli, mint az esti sétának?

Több előnye van a reggeli, mint az esti sétának?

A reggeli sétálók jelentősebb szív- és érrendszeri előnyöket szereznek korai edzésükből, mint akik ezt este teszik meg – mutattak rá a kutatók.

Úgy tűnik, jobban megéri reggel gyalogolni, mint este. A kissé gyorsabb tempójú séta egyike a leghasznosabb tevékenységekhez, ha fontos számunkra egészségünk, fittségünk megőrzése.
 
Alacsony hatásfokú edzés, amely azonban nem terheli az ízületeket és számos egészségügyi előnnyel jár.
 
Megóv a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyebek kialakulásától.
 
Egy új tanulmány azonban most arra világított rá, hogy a reggeli gyaloglás hasznosabb, mint az esti. A Mumbai-i Nanavati Super Special Hospital kórház fizioterápiás és sportorvosi osztályának tanulmánya szerint a reggel sétálók értékei jobbak a kapacitás és a maximális kilégzési áramlás szempontjából.
 
Kutatók szerint a gyaloglás reggeli jobban megéri
Kutatók szerint a gyaloglás reggeli jobban megéri
 
A vizsgálat céljából a kutatók 203 egészséges felnőttet vettek górcső alá - 30 percet sétáltak legalább heti háromszor, 3 vagy ennél több hónap leforgása alatt. A résztvevők átlagos életkora 45 év volt.
 
Minden alanyt megvizsgáltak a létfontosságúnak számító kapacitás szempontjából (a maximális belégzés során belélegezhető maximális levegőmennyiség), a maximális kilégzési áramlás szempontjából (a maximális kilégzési sebesség), valamint ellenőrizték őket az YMCA 3 perces teszten (3 perces lelépés és fellépegetés), vizsgálták a nyugalmi pulzusszámukat és vérnyomásukat.
 
Azokat, akik mozgásszervi vagy ízületi fájdalommal küzdöttek, vagy beltérben végeztek testmozgást, kizárták a vizsgálatból.
 
A kutatók egyértelműen azt tapasztalták, hogy a reggeli séták fokozták a vér oxigénhordozó képességét, növelték a vérkeringést, valamint a perifériás idegekbe juttatott vér mennyiségét. Az előnyösebb értékeket emellett a hőmérséklet és az ózon hatásának is tulajdonítják, amely az esti órákban kevésbé koncentrált.
 
Kiderült az is, hogy a reggeli sétálóknak magasabb a szisztolés és a diasztolés vérnyomása. A nyugalmi állapotú szívverésben nem látszott különbség a reggel és este gyaloglók között, ám az esti sétálók körében több volt a magas vérnyomással küzdő egyén. A kutatók szerint a reggeli, magasabb szisztolés és diasztolés vérnyomás oka az, hogy nem veszik még be a gyógyszereiket.
 
A tanulmány arra is rávilágít, hogy a reggeli gyaloglás javítja a tüdő kapacitását és növeli az izomerőt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.