2021. 05. 14. - 11:00

Több rost és mozgás – Tippek, amitől valódi lesz a fogyás

Több rost és mozgás – Tippek, amitől valódi lesz a fogyás

Nemcsak a porció-kontrollal és odafigyeléssel érhetünk el hatékony súlyvesztést. Íme néhány hasznos tipp, amelyekkel nagy eséllyel több kilótól is megszabadulhatunk.

A hatékony fogyás titka elsősorban az életmód-váltás. Egészséges és tartós súlyvesztést leginkább ezzel érhetünk el.
 
Cikkünk előző részében a cukor és a szénhidrátok fogyasztására való odafigyelést emeltük ki. Lássuk azonban, mi szükséges még ahhoz, hogy a fogyás egészséges és látványos legyen.
 
1.Porció-kontroll vagy kalóriaszámolás: a porció-kontroll azt jelenti, hogy egyszerűen együnk kevesebbet, vagy számoljuk, miben mennyi kalória van. Ez a módszer igen hasznos, egyértelmű okok miatt: egyes tanulmányok rámutattak, hogy ha étkezési naplót vezetünk, az segít fogyni, hiszen szembesülünk azzal, mennyi mindent ettünk meg.
 
A zöldségek és gyümölcsök kellően telítenek és segítenek a fogyásban
A zöldségek és gyümölcsök kellően telítenek és segítenek a fogyásban
 
Bármi, ami növeli a tudatosságot, sokat segít az előnyös étkezés kialakításában.
 
2.Probiotikus kiegészítők alkalmazása: tanulmányok már korábban kimutatták, hogy a Lactobacillus alcsalád baktériumait tartalmazó probiotikus kiegészítők képesek csökkenteni a zsírtömeget.
 
Ugyanez azonban kevésbé mondható el az összes Lactobacillus fajról. Egyes tanulmányok a L. acidophilus-t a súlygyarapodással hozták összefüggésbe.
 
3.Végezzünk aerobik-gyakorlatokat: az aerob jellegű testmozgás – azaz a kardio gyakorlatok - kiváló módszerek a kalóriák elégetésére, a testi és lelki egészség javítására. Különösen hatékonynak mutatkoznak a hasi zsír lefaragására. Ez az az egészségtelen zsír, amely a szervek körül is felhalmozódik és anyagcsere-betegségeket okoz.
 
A diétázás mellékhatásainak ellensúlyozására pedig – mivel ezek során izmot is veszíthetünk – érdemes a súlyemelést is gyakorolni. Tanulmányok szerint a súlyemelés segíthet magas szinten tartani az anyagcserét és megakadályozhatja az értékes izomtömeg csökkenését.
 
4.Együnk több rostot: a rost igencsak ajánlott a fogyáshoz. Bár a bizonyítékok vegyesek, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a rost – különösen a viszkózus rost - növelheti a jóllakottság-érzetet és hosszú távon segíthet a testsúly kontrollálásában.
 
5.Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget: a zöldségek és gyümölcsök számos, fogyás szempontjából hatékony tulajdonsággal rendelkeznek. Magas a víztartalmuk, ami alacsony energiasűrűséget biztosít számukra, vagyis igencsak telítőek.
 
Tanulmányok azt mutatják, hogy a sok gyümölcsöt, zöldséget evő emberek vékonyabbak. Ezek az ételek rendkívül táplálóak, vagyis az egészségünk szempontjából igencsak fontos a fogyasztásuk.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.