2022. 07. 15. - 11:15

Vigyázat – A zsíros étrendtől még az agy is zsugorodhat

Vigyázat – A zsíros étrendtől még az agy is zsugorodhat

A zsíros étrend nemcsak a hason okozhat kellemetlen változásokat – idegtudósok szerint összehúzhatja az agyat és Alzheimer-kórhoz vezethet.

Nagyon úgy tűnik, hogy a zsíros étrend zsugoríthatja az agyat.
 
Azoknak tehát, akik zsírosabban táplálkoztak eddig a kelleténél, nemcsak a hasuk térfogata miatt lenne fontos visszafogniuk magukat.
 
Idegtudósok szerint a túl sok sült étel és édes finomság pusztító hatású az intelligenciára nézve. Egy, 30 héten át tartó tanulmány kimutatta, hogy a zsíros étrend rontja a kognitív funkciókat, amellett, hogy túlzott súlygyarapodáshoz vezet – a rossz anyagcsere okán, amelyet az agyban bekövetkezett változások okoznak.
 
A zsíros étrendtől még az agy is zsugorodhat
A zsíros étrendtől még az agy is zsugorodhat
 
A Dél-Ausztráliai Egyetem kutatása arra is rámutatott, hogy egyértelmű kapcsolat van a zsíros ételek bevitele és számos egészségügyi állapot, köztük a cukorbetegség, a depresszió és az Alzheimer-kór között.
 
„Eredményeink alátámasztják a globális elhízás-járvány kezelésének fontosságát. Az elhízás, az életkor és a cukorbetegség kombinációja nagy valószínűséggel a kognitív képességek hanyatlásához, valamint Alzheimer-kórhoz és más mentális egészségügyi rendellenességekhez vezet” – mondta Larisa Bobrovskaya professzor.
 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tanulmány jól kiegészíti azon kutatások egyre gyarapodó listáját, amely a krónikus elhízást és a cukorbetegséget az Alzheimer-kórral hozza összefüggésbe.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.