2023. 08. 30. - 12:00

Kína 6G technológiával keresne tengeralattjárókat

Kína 6G technológiával keresne tengeralattjárókat

A világ első, következő generációs kommunikációs technológián alapuló tengeralattjáró-érzékelő eszközét tesztelte Kína a kutatók szerint.

Kínai tudósok a 6G segítségével keresnének tengeralattjárókat - a vizsgálóeszköz ráadásul elég kicsi ahhoz, hogy drónokon is elférjen.
 
A kutatók szerint a világ első, következő generációs kommunikációs technológián alapuló tengeralattjáró-érzékelő eszközt a közelmúltban tesztelték.
 
A kísérletben részt vevő tudósok elmondása alapján a terahertz készülék azonosított rendkívül kicsi felületi rezgéseket, amelyeket egy alacsony frekvenciájú hangforrás keltett a nyílt tengeren.
 
A hullámok egészen 10 nanométer magasak voltak, jóval a meglévő technológia érzékelési tartománya alatt.
 
Kína 6G technológiával keresne tengeralattjárókat
Kína 6G technológiával keresne tengeralattjárókat
 
Ezen hullámok nyomon követése és elemzése nemcsak a tengeralattjáró megtalálásában segíthet, hanem olyan kritikus intelligencia gyűjtésében is, mint a zajjelzés vagy a tengeralattjáró modell – mutattak rá a kínai szakemberek.
 
A technológia jelentős alkalmazási potenciállal rendelkezik majd a víz alatti hajók észlelésében és más területeken is – vélekedett a Nemzeti Védelmi Műszaki Egyetem projektcsapata.
 
A kutatócsoport augusztus közepén közölte munkáját a Journal of Radars című kínai szakfolyóiratban.
 
De mit is tud a terahertz? Ez a mikrohullámú és az infravörös sugárzás közötti frekvenciatartomány.
 
A terahertz technológiát a szakemberek potenciális megoldásként javasolták nagy adatsebesség és alacsony késleltetés elérésére a következő generációs kommunikációs technológia, vagyis a 6G számára.
 
Az ebbe a tartományba eső elektromágneses jelek nemcsak sokkal több információt hordoznak, mint a meglévő kommunikációs módszerek, hanem információkat is gyűjthetnek a környezetről.
 
Egyes kínai repülőtereken már alkalmazzák a terahertzes szűrőberendezéseket, például az utasok ruhája alá rejtett illegális tárgyak észlelésére.
 
Korábban nehéznek bizonyult az erőteljes terahertzes jelek generálása. Az elmúlt években a 6G-be történő, s egyre növekvő beruházásoknak köszönhetően azonban a kínai és más országok tudósai olyan áttöréseket értek el, amelyek lehetővé teszik a technológia tömeges alkalmazását.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.