2023. 12. 13. - 08:05

Kína lekörözi mesterséges intelligencia-processzorával Amerikát?

Kína lekörözi mesterséges intelligencia-processzorával Amerikát?

Kína állítja, hogy erősebb mesterséges intelligencia chipet fejlesztett ki, mint az amerikai Nvidia: eszközük gyorsabb és energiahatékonyabb, mint az A100.

A kínai ACCEL gyorsabb és energiahatékonyabb, mint az NVIDIA A100-as processzora – állítja a keleti ország, amely a hírek szerint kifejlesztette az amerikai rivális népszerű MI-eszközénél erősebb mestereséges intelligencia-chipet.
 
A pekingi Tsinghua Egyetem tudósai dolgozták ki az újfajta számítógépes chipet, amely hatékonyabb, mint az NVIDIA A100-a – utóbbi napjainkban a világ egyik legtöbbet használt mesterséges intelligencia chipje.
 
Az elektronikus és könnyű számítástechnikát (ACCEL) kombináló, teljesen analóg chipként emlegetett eszköz fotonikus számítástechnikán és elektronikus feldolgozáson egyaránt alapul. A kutatók számításai szerint a chip másodpercenként 74,8 kvadrillió műveletet tud végrehajtani, mindössze egy watt teljesítmény felhasználásával.
 
Kína lekörözi mesterséges intelligencia-processzorával Amerikát?
Kína lekörözi mesterséges intelligencia-processzorával Amerikát?
 
A kínai egyetem tanulmánya szerint a technológiának széleskörű alkalmazásai vannak, beleértve a hordható eszközöket, az autonóm járműveket és az ipari ellenőrzéseket, ahol a gyors és energiahatékony vizuális feldolgozás döntő fontosságú.
 
Nagy ugrás a hatékonyság terén
 
A fotonikus számítástechnika technológia lehetővé teszi a vizuális információk gyorsabb és alacsony energiaigényű feldolgozását. Az ezen technológiát használó rendszerek létrehozása azonban kihívást jelent az összetett optikai tulajdonságok, az adatok energiaigényes átalakítása és a hibákra való érzékenység miatt. Ez késztette a kínai tudósokat arra, hogy kifejlesszék az ACCEL-t.
 
Az ACCEL gyors, másodpercenként 4,6 kvadrillió művelet végrehajtására képes, szemben az NVIDIA A100-ával, amely másodpercenként 0,312 kvadrillió műveletet biztosít mélytanulási teljesítményhez.
 
A tudósok szerint lényegesen gyorsabb és energiatakarékosabb a hagyományos számítógépes processzoroknál.
 
A félvezető chipekkel ellentétben a fotonikus chipek működésének alapja, hogy fény segítségével vonják ki a jellemzőket a vizuális adatokból, majd közvetlenül ezt a fényt használják az integrált chipen végzett számításokhoz. Így nincs szükség energiaéhes analóg-digitális átalakítókra, s mindössze 72 nanomásodpercre csökkenti az egyes adatkockák feldolgozásához szükséges időt.
 
A kínai tudósok csapata gyakorlati kísérleteket is végzett, melyek során az ACCEL nagy pontosságot mutatott olyan feladatokban, mint a képek és videók felismerése.
 
Gyakorlati szempontból az ACCEL hatalmas különbséggel múlja felül a hagyományos GPU-t, ugyanazt a pontossági szintet érve el, ugyanakkor gyorsabban és sokkal kevesebb energiafogyasztással.
 
Az analóg chipekből hiányzik az általános számítási chipek sokoldalúsága. Bár az ACCEL, egy analóg chip, speciálisan és meghatározott típusú problémák megoldására készült, nem képes különféle funkciók széles skálájának ellátására, mint például az okostelefonokban vagy számítógépekben található általános célú számítási chipek.
 
„Az MI-korszak új számítástechnikai architektúrájának kifejlesztése csúcsteljesítmény. A fontosabb kihívás azonban az, hogy ezt az új architektúrát gyakorlati alkalmazásokhoz használjuk, megoldva a jelentős nemzeti és közszükségleteket, ami a mi felelősségünk” – mondta Dai Qionghai, a kutatócsoport egyik társ-vezetője.
 
Hogyan hat mindez az amerikai-kínai mesterséges intelligencia versenyre?
 
Mindez azért is jelentős fejlemény, mert a közelmúltban a Joe Biden-kormány további szigorú korlátozásokat helyezett kilátásba Kína számára az Egyesült Államok fejlett mesterségesintelligencia-chiptechnológiájához való hozzáférést illetően.
 
A legnagyobb csapás az NVIDIA-t érte: a vállalatnak 5 milliárd dollár értékű chipmegrendelést kell törölnie Kínába az amerikai kormány korlátozásainak megfelelően. A korlátozások az AMD és az Intel által forgalmazott chipekre is hatással lehetnek.
 
Az NVIDIA 2022-ben A800-as és H800-as chipekkel állt elő,  ami az A100-as és H800-as kínai alternatívája - leginkább azért, hogy folytathassa a szállítást Kínába, amely a chipgyártó egyik legnagyobb piaca.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.