2021. 01. 08. - 11:55

5 tipp, hogy a legjobb macskagazdi lehessünk

5 tipp, hogy a legjobb macskagazdi lehessünk

Mindig tudtuk, hogy inkább macska-, mint kutyapártiak vagyunk. Bármilyen okból vettünk is most cicát, érdemes tudnunk azokat a tényeket, melyektől igazán jó gazdái lehetünk.

Rég eldöntöttük, hogy beszerzünk egy macskát – de lehet, hogy csak véletlenül pottyant ölünkbe a lehetőség. Nagyon örülünk neki, de félve teszünk-veszünk a cica körül, remélve, hogy mindent jól csinálunk?
 
Lássuk, mi tesz valakit igazán jó cicagazdivá. Íme az első 5 tipp.
 
1.Válasszunk egy jó állatorvost és lehetséges „macskavigyázót” számára, ha magára kell hagynunk egy időre.
 
Az állatorvos kiválasztása elsőszámú feladat, hiszen sosem lehet tudni, mikor történik valami a macskával, s különféle kezeléseket is kell kapnia időnként. Kérdezzük meg cicagazdi ismerőseinket, kit ajánlanak. Az első látogatás alkalmával figyeljük meg, mindent alaposan ellenőriz-e.
 
Először fontos magunkhoz szoktatni a macskát, mielőtt másokkal találkozik
Először fontos magunkhoz szoktatni a macskát, mielőtt másokkal találkozik
 
A cicavigyázót illetően is érdemes körbekérdezni, hátha ismernek barátaink megbízható embert.
 
2.Rakjuk rendbe a macska környezetét: a legjobb módja annak, hogy segítsünk a cicának alkalmazkodni új otthonához – különösen, ha más állatok vagy gyerekek is vannak a házban -, ha rendbe tesszük az almát és a környezetét. Az a hely, ahol lepihenhet, tartalmazza az ágyát, az almot, az ételes tálját és a játékait is.
 
3.Emlékezzünk rá, normális, ha a cica először elbújik előlünk: kezdetben teljesen elfogadott, hogy a macska behúzódik az ágy alá vagy eltűnik órákra. Ilyen esetben érdemes mellé leülni és megvárni, amíg megpróbál közelíteni. Ha nem teszi, próbálkozzunk később újra.
 
Győződjünk meg viszont arról, hogy hagytunk neki vizet és ételt a helyén, s ha nem eszik napokig, keressük fel az állatorvost.
 
4.Készüljünk fel rá, hogy a cicát folyamatosan gondozni kell. Macskaszőr lesz a lakásban, s neki magának is szüksége van ápolásra. Vagyis, szerezzünk be megfelelő eszközöket ehhez – hetente érdemes ugyanis használni.
 
5.Szocializálódjunk gyakran a macskával: sok ember azt hiszi, hogy a cicák antiszociálisak – ez nem feltétlen igaz, szeretnek játszani és kedvelik a társaságot, még ha gyakran távolról szemlélik is. Vonjuk hát be a macskát a társaságba, de csak ha látjuk, hogy nincs ellenére.
 
Ha pedig haza szeretnénk vinni magunkkal – például a szülőkhöz vidékre -, fontos, hogy várjunk ezzel 2-12 hetet, amíg a cica megszok bennünket is.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.