2013. 02. 27. - 19:11

A kan kutyák ivartalanítása is ajánlott

A kan kutyák ivartalanítása is ajánlott
Nem is olyan régen még luxusnak számított a kutyák ivartalanítása, főleg a kan kutyáké. Ma már azonban több érv szól a kan kutyusok ivartalanítása mellett mint ellene.
A felelős kutyatartásnak szerves részét képezi azon egyedek ivartalanítása, melyeket nem tenyésztésre szánnak. Számos megalapozott érv szól ennek a beavatkozásnak az elvégzése mellet, ellene pedig inkább csak tévhitek állnak mintsem konkrét észérvek. Bizonyított tény, hogy az ivartalanított kan kutyusoknál ritkábban alakulnak ki a prosztata daganatok és a prosztata megnagyobbodással összefüggő betegségek. Megelőzhető a heredaganat kialakulása illetve csökken a nemi hormonokkal összefüggő betegségek kockázata is. Egy a gazdik és az állatok számára is fontos változás is végbe megy az ivartalanított ebekben, méghozzá az esetleges agresszivitásuk csökken az emberek és egymás iránt is. Ez nagyom megkönnyíti a kutyatartást főleg a nem kertes házban tartott ebek esetében.

Érdemes a kan kutyákat ivartalanítani
A kutyusokat nem viseli meg annyira az ivartalanítás mit ahogy azt a gazdák gondolják


Van néhány tévhit a köztudatban, amit a kutyák ivartalanításával hoznak összefüggésbe. Az egyik leggyakoribb ilyen állítás, hogy a kutyusok elhíznak ha megfosztják őket „férfiasságuktól". Az igazság azonban az, hogy ez nem az ivartalanítás, hanem a túlzott tápanyag adagolás következménye. Az elhízás könnyedén megelőzhető ha a gazdi odafigyel a kutyusnak szánt eleség összetételére illetve megfelelően választja meg a mennyiséget. Amennyiben nem tudja a gazda, hogy miben változtasson az ivartalanítást követően, érdemes a beavatkozást végző orvos tanácsát kikérni, aki készséggel segít az étrend kialakításában és a mennyiség meghatározásában is.

Az ivartalanítást célszerű a kutyusok 6-8 hónapos korában elvégezni, mert ebben a korban még nem alakulnak ki az ivarérettséggel összefüggős esetleges viselkedési elváltozások, gondolunk itt az agresszióra és például a kóborlási vágyra. A kutyus fejlődésére nincs hatással az ivartalanítás így nem kell attól félni hogy rosszat teszünk a korai beavatkozással.

A kutyák egészsége miatt is fontos az ivartalanítás
Ha nem akarjuk szaporítani érdemes ivartalanítani a kutyusokat

Természetesen mint minden operációnak az ivartalanításnak is lehetnek mellékhatásai illetve negatív következményei. A rizikófaktorokat azonban az orvosok a beavatkozás előtt mindig mérlegelik és csak azoknak az ebeknek ajánlják amelyek egészségi állapota megfelelő. A modern altatási technikáknak köszönhetően az orvosok a beavatkozás ideje alatt nyomon tudják követni a kutyus életfunkcióit és szükség esetén reagálni tudnak az esetleges komplikációkra, nem várt eseményekre.

Az összes érvet figyelembe véve a nem tenyésztésre szánt kutyusokat érdemes ivartalanítani, hiszen ez a gazdi és a kutya érdeke is.

 

-BT-

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.