2009. 11. 25. - 20:19

A kölyökkutya nevelése!

A kölyökkutya nevelése!
Akik lakásban szeretnének kutyát tartani, fel kell készülniük: sok-sok türelemre lesz szükségük. Aki azonnal elvárja, hogy kutyája úgy viselkedjen, ahogy azt elvárnánk, az nem jó úton jár, csalódni fog. A jó gazda tehát felkészül arra, hogy bizony a kiskutya, ahogy cseperedik, nemcsak felénk, újdonsült gazdijai felé fog érdeklődést mutatni, hanem mindazon otthoni tárgy felé is, amit elér.
KiskutyaAkik lakásban szeretnének kutyát tartani, fel kell készülniük: sok-sok türelemre lesz szükségük. Aki azonnal elvárja, hogy kutyája úgy viselkedjen, ahogy azt elvárnánk, az nem jó úton jár, csalódni fog. A jó gazda tehát felkészül arra, hogy bizony a kiskutya, ahogy cseperedik, nemcsak felénk, újdonsült gazdijai felé fog érdeklődést mutatni, hanem mindazon otthoni tárgy felé is, amit elér.
Így kedvenc játéka lesz a seprű, a cipő, a papucs, s mindaz, ami kis szájába elfér, amit meg tud mozdítani és rágni. A kutyák, ha nem is világosan, de értik, amit mi, emberek mondunk nekik. Ha kölyökkorban csak mosolygunk a csínytevéseken, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz később, felnőtt kutyaként megnevelni.
Magyarázzuk el neki egyszerűen, mit szabad és mit nem a lakásban. Erre két könnyű szó alkalmas.Kiskutyák Végigvezetve naponta akár többször is a lakásban, rámutatunk a papucsra és azt mondjuk neki: NEM! A seprűre: NEM! A kutyának szánt játékokra: Igen. A kiságyára: IGEN! 
Ha mindezt megfelelő hangsúllyal párosítjuk, tehát a Nemet szigorúan, mérgesen, az Igent pedig kedvesen, mosolygósan tálaljuk, a kutya meg fogja érteni idővel, hogy mit is akarunk ezzel. Ekkor kezdődhet az igazi munka. Lakásba szánt kutyusok gazdijai ezért nemcsak a gyakori etetés miatt, hanem a kiskutya nevelése miatt is nagyon fontos, hogy legalább két hétig ne hagyják hosszabb időre magára a kiskutyát.
Viszont nem elég, hogy otthon vagyunk az első hetekben, fontos, hogy figyeljünk is rá folyamatosan. Ne hagyjuk, hogy a szobába piszkítson. A kölyökkutyákat kétóránként sétáltatni kell, főleg akkor, ha előtte ettek és játszottak is.
LabradorAz árulkodó jeleket vegyük komolyan: a körbeszaglászás ill. a körbe-körbe járkálás olyan üzenetek, amikre a gazdának reagálnia kell. Azonnal fogjuk a pórázt és vigyük ki arra a helyre, ahol szeretnénk, hogy rendszeresen elvégezze a dolgát. Ha ez sikerül, akkor dicsérjük meg és jutalmazzuk meg valami finomsággal, és mondjuk kedvesen a varázsszót: Igen!
Ha a kutyus mégis a szobába piszkított, mondjuk a szigorú Nem szót, majd feltakarítás után vigyük a kijelölt helyre.  A szagfelismerés és az Igen - Nem hangsúllyal mondott szavak segítenek neki beazonosítani a terepet, így hamarabb megjegyzi, hogy mindig oda kell mennie.
Ha mégis bármi rosszat is tenne a kutyus, ne törődjünk bele, de ne is vigyük túlzásba a haragot.Dalmata Nem kell órákat beszélni hozzá, nem kell hatni a lelkére, mivel ő nem ember, úgysem érti szavaink jelentését.
A bűnös tettére mondjunk Nem-et, mutassuk ki, hogy ezzel rosszat csinált, de nem szabad túlzásokba esni, napokig nem szólni hozzá, vagy nem adni enni neki, vagy kizárni a házból, stb. Sajnos vannak ilyen emberek, akik ilyen, vagy még ennél is durvább módszert alkalmaznak.  Ennek azonban az lesz az eredménye, hogy a kutya félni fog a gazdájától és fogalma sem lesz, mit szabad és mit nem, inkább egy hangulatfüggő lénynek fogja tartani a gazdáját, aki nem be-és kiszámítható.
A következetes, türelmes nevelés hatására fél éves korára mindent fog tudni a kutyánk, és gyakorlatilag egy olyan csodálatos korszak kezdődhet az életünkben, ami egy  életre szóló élményt teremt nekünk.

"Ahogyan a görögök mondják, egy ház nem otthon addig, míg fecske nem fészkel az eresz alá, ugyanúgy azt tartom, hogy egy ház attól lesz otthon, ha van benne kutya."

Gerald Durrell
Memo


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.