2018. 01. 28. - 10:17

A macska mancsa is lehet jobbos vagy balos

A macska mancsa is lehet jobbos vagy balos
Csakúgy mint az ember kezénél, a kis kedvenceknél is az egyik mancsát jobban használja az állat. Vajon mitől függ mindez?

 

Érdekes tanulmány látott napvilágot nemrégiben. Információk szerint ugyanis a nőstény cicák a jobb, a hímek pedig a bal mancsukat részesítik előnyben. A szakemberek összesen 44 ivartalanított kis állaton végeztek kutatást, amely során kiderült, hogy a macskákra is érvényes ugyanaz a jellemző, mint az emberre. Itt azonban a nemek jelentik a különbséget. 
 
A macska mancsa is lehet jobbos vagy balos
 
A tanulmány folyamán egyébként 24 hímet és 20 nőstényt vizsgáltak otthonukban, tehát nem szakították ki őket a megszokott környezetükből. A gazdikat pedig arra kérték, hogy minél több dolgot írjanak össze arról, hogy milyen tevékenységeket csinálnak. Így például felírták a lépcsőzést vagy a táplálkozást. Érdekesség, hogy az alvás során nem volt megfigyelhető, hogy melyik mancsukat használták többet. Tehát összességében arra jutottak a kutatók, hogy a hormonok játszanak szerepet. Az eredmény pedig nagyon sok mindenben segítségére lehet az állatorvosoknak, akár még betegségeket is megelőzhetnek általa. 
 
N.O.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.