2021. 06. 17. - 10:57

Állatok és ételek: a dió és a tejtermék is tiltólistán van

Állatok és ételek: a dió és a tejtermék is tiltólistán van

Természetes, hogy kedvenceinket szívesen elhalmozzuk finomságokkal. Ugyanakkor, számos olyan élelmiszer és ital van, ami nem tesz jót nekik, sőt mérgezést is okozhat. Lássuk a lista másik oldalát.

Kedvenceink hollétét néha nem tudjuk ellenőrizni, különösen, ha szabadba is ki van engedve az állat. Azt azonban kontrollálhatjuk, hogy mi magunk mit adunk kutyánknak, macskánknak. A nyúl, a madarak, kecskék, juhok, szamarak, lovak is azok az állatok közé tartoznak, amelyeknek nem szabad mindenfélét adni.
 
Cikkünk első részében már szó esett az első hat tiltólistás dologról, lássuk most a többit is.
 
1.Makadámiadió: ez a diófajta gyengeséget, depressziót, hányást, remegést és hipertermiát okozhat a kutyáknál. A jelek általában a lenyelését követően 12 órán belül jelentkeznek és nagyjából 24-48 órán át fennállhatnak.
 
2.Tej és tejtermék: mivel az állatok nem tudnak nagy mennyiségű laktázt feldolgozni, a tej és más tej alapú termékek hasmenést vagy más emésztőrendszeri problémát váltanak ki náluk.
 
A házi kedvencnek csak olyasmit adjunk, amit meg tud emészteni és nem árt neki
A házi kedvencnek csak olyasmit adjunk, amit meg tud emészteni és nem árt neki
 
3.Dió: a diófélék, beleértve a mandulát, pekándiót, nagy mennyiségben tartalmaznak olajat és zsírt. Ezek a zsírok hányást, hasmenést, sőt akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak a háziállatoknál.
 
4.Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma: ezek a zöldségek és gyógynövények a gyomor-bélrendszert irritálhatják, amely a vörösvértestek károsodásához és vérszegénységhez vezethet. Bár a macskák érzékenyebbek, a kutyák is veszélyben vannak, ha nagyobb mennyiséget fogyasztanak ezekből a zöldségekből.
 
5.Nyers/nem kellően megfőzött hús, tojás és csont: a nyers hús és tojás olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a Salmonella és az E. coli - ezek károsak lehetnek a háziállatokra és az emberekre is. A nyers tojásban avidin nevű enzim van, amely csökkenti a biotin (egyfajta B-vitamin) felszívódását, ez pedig bőr- és szőrproblémákhoz vezethet.
 
A nyers csontok fogyasztása természetes és egészséges lehetőségnek tűnhet, de akkor fordul elő, amikor az állat vadonban él. A háziállatot a csontok megfojthatják, vagy súlyos sérülést szenvedhet miattuk, ha a csont elszakad, a kis kedvenc emésztőrendszerébe kerül és kiszúrja azt.
 
6.Sós nassolnivalók: a nagy mennyiségű só túlzott szomjúságot és fokozott vizeletürítést okoz, vagy akár nátriumion-mérgezést válthat ki a háziállatoknál.
Ha kedvencünk túl sok sós ételt evett, többek között hányás, hasmenés, depresszió, remegés vehet erőt rajta, megemelkedett testhőmérséklet, rohamok jelentkeznek, de akár el is pusztulhat. Ezért sós nassolnivalókat, burgonya chipset perecet és sózott pattogatott kukoricát ne adjunk állatainknak!
 
7.Xylitol: a Xylitolt édesítőszerként használják számos termékben – édességekben, süteményekben, még cukormentes rágóban és fogkrémben is. A legtöbb fajnál inzulin felszabadulást okozhat, ami májelégtelenséghez vezethet. Az inzulin növekedése hipoglikémiát (alacsonyabb cukorszint) eredményez. A toxikózis kezdeti jelei közé tartozik a hányás, a letargia és a koordináció elvesztése.
 
A jeleket rohamok követhetik. A megemelkedett májenzimek és a májelégtelenség néhány napon belül észlelhetővé válik. Vigyük orvoshoz az állatot!
 
8.Kelt tészta: az élesztős tészta megemelkedik és gáz felhalmozódását okozhatja kedvence emésztőrendszerében. Ez fájdalmas lehet, a gyomor puffadását, esetleg csavarodását okozhatja, és életveszélyes eset lehet belőle. Az élesztő melléktermékként etanolt állít elő, ezért a nyers kenyértésztát elfogyasztó kutya részeggé is válhat.
 
Soha ne adjunk ilyesmit házi kedvenceinknek, még akkor sem, ha szokásához híven „könyörög” pár falatkáért.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.