2009. 12. 27. - 20:30

Bernáthegyi - a hűséges hegyi mentő

Bernáthegyi - a hűséges hegyi mentő
Három évszázad alatt a bernáthegyik közel 3000 ember életét mentették meg és váltak méltán elismert hegyi mentőkké. A hegyek úthálózatának kiépülése, a mentőszolgálat korszerűsödése jórészt (nem teljesen) feleslegessé tette életmentő munkájukat, így ma inkább, mint jószívű házi óriások örvendenek népszerűségnek.
Szerzetesek.Három évszázad alatt a bernáthegyik közel 3000 ember életét mentették meg és váltak méltán elismert hegyi mentőkké.
A hegyek úthálózatának kiépülése, a mentőszolgálat korszerűsödése jórészt (nem teljesen) feleslegessé tette életmentő munkájukat, így ma inkább, mint jószívű házi óriások örvendenek népszerűségnek.
A bernáthegyi eredete:

Ezeknek a kutyáknak a születési helye a Hospice du Grand Saint Bernard nevű kolostor volt, mely Európa egyik legmagasabb pontján helyezkedett el. Az itt húzódó hágó volt az egyik fő közlekedési útvonal Észak-Olaszország és Franciaország között, természetesen Svájcon keresztül.

Az átkelés itt életveszélyes vÁtlagos.olt, főleg télen, amikor a hóviharok, lavinák végzetes veszélyt jelenthettek az emberekre. Éppen ezért a szerzetesek tenyésztették először ki a bernáthegyiket, mivel alkalmasak voltak a hegyekben az utazók vezetésére és a hóval betemetett áldozatok megkeresésére.
A bernáthegyi leírása:
Bár a bernáthegyi nagytermetű és nagysúlyú kutya, mégis könnyed és elegáns a járása. Legfőbb ismertetőjele hatalmas feje és méltóságteljes arckifejezése, illetve tekintélyt és büszkeséget sugárzó megjelenése. Két szőrváltozata ismert, a rövid és a hosszú, színe azonban egyforma, vörös és fehér.
Az átlagos magassága 76-81 centiméter, a szukák súlya 71 kilogramm, a kanoké 80 kilogramm. Átlagos élettartamuk 10-12 év. Ez a fajta hajlamos az ízületi betegségek kialakulására nagy súlya miatt, különösen figyeljünk oda erre 5 éves kora után!


Melegben nagyon nyáladzik, szőre pedig évente kétszer vedlik, akkor viszGazdája.ont nagy csomókban hullik. Hangja öblös, mély, de ha játszik, átvált olyasfajta sikongató magasságokba.

A bernáthegyi tulajdonságai:
A bernáthegyi az egyik legnyugodtabb kutyafajta, emellett pedig jóindulatú, kedves és barátságos is. Szinte túláradó szeretettel veszi körül a családját, és a gyerekeket is imádja, képes akár megvédeni is őket.

Mindig a gazdája közelében szeretne lenni, a magányt és a bezártságot kifejezetten büntetésként éli meg. Azért jó hamar elkezdeni az engedelmességre szoktatást, mert pár hónaposan képes elérni a 40-50 kg-os testsúlyt, és egy ekkora kutyát megtartani nem egyszerű dolog.

Legjobb, ha hallgat ránk. A következetes nevelés rendkívül fontos, és a felesleges parancsszavakkal vagy kiabálással semmit sem fogunk elérni.

 

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.