2010. 01. 03. - 19:16

Bullmasztiff - álarcos vadőrangyal

Bullmasztiff - álarcos vadőrangyal
A bullmasztiff rendkívül kiegyensúlyozott, nem különösebben befolyásolható, s általában nyugodt módon reagál az ingerekre. Bátor és fizikailag is sokat követel magától. Ugyanakkor igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra, és a család tagjaival szemben kimondottan gyengéd.
Fajta.E fajta eredete Angliába nyúlik vissza. A viktoriánus Angliában a vadászat úri kiváltáság volt, ugyanakkor sok éhező szegény ember - dacolva a halálbüntetés lehetőségével - rákényszerült az orvvadászatra.

A tetten ért orvvadászok - elkerülendő a kötelet - gyakran megölték az erdő vadőrét. A vadőröknek ezért olyan kutyára volt szükségük, amely szófogadó, kitűnő szaglással rendelkezik, csendben támad, leteríti az ellenfelet, de nem öli meg azt.

fajta leírása:
Sima, rövid szőrű, rőtvörös, gyakran csíkos. A csíkos minden árnyalata, a fakó vagy vörös is megengedett, csak a szín tiszta, egyöntetű és határozott legyen. Kis fehér jegy a mellkason előfordulhat, más fehér jegy nem kívánatos.

Nélkülözhetetlen a sötét pofa, ugyanígy a sötét tónus egészen a szemekig, továbbá a sötéCsíkos.t jegyek a szem körül, amelyek együttesen a kívánatos kifejezést biztosítják.
Marmagasság kanoknál 63,5-68,5 cm, szukáknál 61-66 cm. A kanok súlya 50-59 kg, a szukáké 41-50 kg.
Jelleme:
A bullmasztiff rendkívül kiegyensúlyozott, nem különösebben befolyásolható, s általában nyugodt módon reagál az ingerekre. Bátor és fizikailag is sokat követel magától.

Ugyanakkor igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra, és a család tagjaival szemben kimondottan gyengéd. Nem ugat sokat, de veszély esetén mindig jelez. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyek ellen.


Társas viselkedése: A bullmasztiff türelmes a gyerekekkel, fajtársaival szemben azonban nagyon domináns módon viselkedhet, akár a szabadban találkozik velük, akár a lakásban.

Ha fiatal korában megfelelÉrzékeny.ően szocializálták, könnyen meg tud férni az egyéb háziállatokkal, például a macskákkal. A család barátait elfogadja, különösen akkor, ha gazdája is jelzi, hogy minden rendben,a nem kívánt látogatókat azonban feltartóztatja.


A fajta legjobban a tisztességes, kiegyensúlyozott, következetes nevelésre reagál, amely harmonikus környezetben zajlik. A bullmasztiff igen érzékeny gazdája hanghordozására, így az irányítása nem nehéz feladat - de ahhoz olyan ember kell, aki éreztetni tudja a tekintélyét, máskülönben nehezen tudna úrrá lenni egy ekkora erejű, a fajtársaival szemben ennyire domináns magatartású állaton.

A bullmasztiff ma főként figyelmes családi kutyaként tartják, ugyanakkor minden testi és szellemi adottsága megvan ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtson a különféle kutyás sportokban.

 

Forrás: http://www.haziallat.hu/, http://hu.wikipedia.org/wiki/Bullmasztiff

 

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.