2009. 12. 26. - 20:04

Burma macska - akit istenként imádtak

Burma macska - akit istenként imádtak
A legenda szerint a burma macska a rövid szőrű egyik őse, akit istenként imádtak a burmai templomokban. A burma nagyon társaságkedvelő, türelmes, kedves macska. Szereti, ha a figyelem középpontjában lehet. Nagyon ragaszkodik gazdájához, igényli a sok szeretetet, a figyelmet, a babusgatást.
Közepes.A legenda szerint a burma macska a rövid szőrű egyik őse, akit istenként imádtak a burmai templomokban. Ez a leírás a tájföldi irodalom egyik versében szerepel, amely négy macskáról szól. A vers keletkezése a korai XVII. századra tehető.
A négy macska közül kettő egyértelműen egy burma és egy sziámi, amely szintén bizonyítja, hogy a két fajtának, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, már több száz évvel ezelőtt is eltért a testfelépítése.
Úgy vélik, hogy a mai burma 1920-ban keletkezett az Egyesült Államokban, egy kan sziámi és egy Burmából hozatott nőstény macska keresztezéséből.

Megjelenése:
A közepes méretű macska testfelépítésének nem szabad emlékeztetnie sem a sziámiéra, sem a brit vagy az európai rövid szőrűére.Szemek.

A tömör test izmosnak és keménynek hat, nehezebb, mint amilyennek tűnik. A fej felül enyhén lekerekített, a közepes méretű fülek hegyei enyhén hajlítottak. A nagy, egymástól távol elhelyezkedő szemek az arany zöldtől a borostyánig bármilyen színűek lehetnek.

A nagyon rövid szőrzet simul a testhez, alig van némi aljszőrzet. A bunda finom tapintású, csillogó és selymes. Minden más macskafajtától eltérően a burma altestének színe mindig világosabb, mint a háton és a lábakon található szőrzeté.
Jelleme:
A burma nagyon társaságkedvelő, türelmes, kedves macska. Szereti, ha aRagaszkodik. figyelem középpontjában lehet. Nagyon ragaszkodik gazdájához, igényli a sok szeretetet, a figyelmet, a babusgatást, de ezt meg is hálálja, hiszen mi is ugyanúgy visszakapjuk tőle azt a mérhetetlen szeretetet.

Viszont ha nem kapja meg gazdájától a kellő odafigyelést, akkor azt hangos nyávogással követeli ki. Játékosságának és intelligenciájának kombinációja pedig sok meglepetést, vicces pillanatot okozhat. Bár jól kijön más macskákkal, hajlamos hatalmi harcot vívni saját tekintélyéért.

Leginkább az egyéni törődést igényli, így nem túlzottan lelkesedik azért, ha más macskával, esetleg kutyával kell osztoznia a lakáson, legfőképpen gazdáján. Mindezt összevetve a burma igazán megfelelő családi kedvenc.

 

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.