2009. 11. 23. - 20:34

Cica a lakásban!

Cica a lakásban!
Cicát magunkhoz venni felelősség, ezt már annyiszor hallottuk, hogy talán nem is érezzük az igazi súlyát. Ha egy ilyen szőrmók társat szeretnél magad mellé, akkor tudnod kell, hogy kapcsolatotok nem csupán pár hétig, hónapig tart majd, hiszen egy macska elél akár 12-16 évig is. Bár a cica sokkal önállóbb és egyben önfejűbb állat, mint a kutya, ettől függetlenül ő is igényli a törődést és a gondoskodást.
KiscicaCicát magunkhoz venni felelősség, ezt már annyiszor hallottuk, hogy talán nem is érezzük az igazi súlyát. Ha egy ilyen szőrmók társat szeretnél magad mellé, akkor tudnod kell, hogy kapcsolatotok nem csupán pár hétig, hónapig tart majd, hiszen egy macska elél akár 12-16 évig is.
Bár a cica sokkal önállóbb és egyben önfejűbb állat, mint a kutya, ettől függetlenül ő is igényli a törődést és a gondoskodást.

Mi kell egy macskának?

Egy lakásban tartott macska, a szóbeszéddel ellentétben, nem akkora „befektetés", hogy az alapvető kellékeket és eszközöket bárki ne tudná bevállalni. Pontosan mire is lesz szükség?

Egy kényelmes fekhely
A cicád a nap nagy részét szunyókálással fogja tölteni. Pihen evés után, szusszan egyet a játék végén, és amúgy is, csak úgy. Reggel, délben és este. . .
Persze ott fog lefeküdni, ahol csak akar, de ettől függetlenül legyen neki egy fix fekhelye, ami csak az övé. Ez a hely legyen biztonságot adó, puha, kényelmes, meleg vacok.Személyiség

Egy etetőhely
Cicád másik központi tevékenysége az evés. A kutyusokkal ellentétben egy átlagos macska mindig csak annyit eszik, amennyire épp szüksége van. Tehát ha kiscica kora óta megszokja, hogy mindig talál ennivalót az etetőhelyén, akkor nem fog habzsolni, nem fogja sosem túlenni magát. Az étke legyen mindig friss, az etetőhelye pedig tiszta. Az etetőhelye mellett helyezz el egy itatótálkát is.

Ennivaló
Az etetőhelyet töltsd is fel mindennap friss elemózsiával. A legjobb, ha teljes értékű macskatápokkal eteted kedvenced. Ezek közül is a száraztápok a legegészségesebbek.
Viszont kerüld az ételmaradékokat, elsősorban a csirkecsont lehet veszélyes.

Innivaló

Tejet ne adjunk kedvencünknek a legjobb a friss víz, ebből viszont mindig legyen jó sok. Nyáron akár duplázhatod is az adagot, inkább maradjon meg, mint hogy idő előtt elfogyjon. Nagyon fontos, hogy naponta legalább egyszer cseréld.


JátékosJátékok

A kiscica, de még a felnőtt macska is szereti játékkal múlatni az időt. Nem érdemes drága, bonyolult játékokra költened. Hidd el, egy bojtos zsinór, egy papírgalacsin vagy egy - két elszáradt növény levele sokkal jobban fel tudja dobni a cicád, mint bármilyen drága játék.

Alom
A legfontosabb dolog a higiénikus macskavécé beüzemelése. A nyolchetes (elválasztott) kiscica általában már rutinos alomra járó, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő az első időszakban, hogy nem találja a helyét. Javasolt az első vécézés eredményét meghagyni, hogy újra és újra megtalálja a számára kijelölt területet.

"A házimacska maga a négy lábon járó ellentmondás. Egyetlen állatfaj sem alakított ki olyan meghitt viszonyt az emberrel, s őrizte meg annyira mozgási és cselekvési szabadságát, mint a macska. Meglehet, a kutya az ember leghűségesebb társa, de az is igaz, hogy kevés alkalma nyílik felügyelet nélkül kóborolni a kertekben, vagy járni egyet az utcán. Az engedelmes eb pórázvégen sétál. A makrancos macska - egyedül."

 

Desmond Morris

 

 

Memo

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.