2009. 12. 22. - 20:57

Dalmata - a 101 kiskutya nyomában

Dalmata - a 101 kiskutya nyomában
Különleges pettyes szőrzetével a legelegánsabb kutyafajták egyike. Aki már egyszer is látott igazi dalmatát, biztos lehet benne, hogy ezt a fajtát ezer közül is felismeri. A fajta eredetét tekintve nagyon sok a rejtély és sok bizonytalansággal találkozhatunk. Azonban az biztos, hogy a dalmata az egyik legrégebbi kutyafajta.
Dalmata.Különleges pettyes szőrzetével a legelegánsabb kutyafajták egyike. Aki már egyszer is látott igazi dalmatát, biztos lehet benne, hogy ezt a fajtát ezer közül is felismeri. A fajta eredetét tekintve nagyon sok a rejtély és sok bizonytalansággal találkozhatunk. Azonban az biztos, hogy a dalmata az egyik legrégebbi kutyafajta. Már egyiptomi domborműveken és fáraók sírjaiban körülbelül 2000 évvel Kr. e. található ábrázolások, amelyeken láthatók sötét foltos ebek.
Testfelépítése:

A dalmata erős, vízszintes hátán jól kirajzolódik a marja. A lágyéka erős, enyhén ívelt, a hátsó testrésze izmos, lekerekített. Farka a tövénél vaskos, majd kihegyesedik, csaknem a csánkig ér, és a kutya enyhén felfelé görbítve tartja.Erős. Mellkasa nem túl széles, de mély és tágas. A feszes, izmos vállak mérsékelten ferdék, a könyökök közel vannak a testhez. Lábai egyenesek, hengeres csontúak, a térd erősen hajlott.

Mancsai macskáéhoz hasonlóak, azaz kör alakúak, szorosan zárt, erős, íves lábujjakkal. A viszonylag hosszú és feszes nyak szépen ívelt. Viszonylag hosszú, lapos koponyával, amely a fülek között meglehetősen széles. A fej ránctalan. Szőrzete rövid, merev, sűrű, sima és fényes.

A dalmata kétféle színezetben ismert: májszínű, illetve fekete pettyes. Az alapszín mindkét esetben hófehér, s rajta 2-3cm átmérőjű, élesen elhatárolódó pettyek láthatók. A dalmata születéskor fehér színű, a foltjai csak később alakulnak ki.Értelmes. Meglehetősen érzékeny, vesebetegségekre öröklötten hajlamos fajta.

Jelleme:
A dalmata jó kedélyű, barátságos és értelmes kutya. Társaságkedvelő, kiegyensúlyozott természete van, a gazdáját és családját nagyon szereti, és minden érdekli, ami körülöttük történik.

Éber eb, mindig jelzi, ha valami nincs rendben. Nem érdemes arra számítani, hogy jó házőrző lesz, mert hiányzik belőle az agresszivitás. A dalmata általában nagyon szereti a társaságot, remekül kijön a család többi kutyájával és a szabadban megismert idegen ebekkel is.

A gyerekekkel szintén jó a kapcsolata. Rendszerint a macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése sem okoz gondot, feltéve, hogy megfelelő volt a szocializációja. A látogatókkal szembeni magatartása a kutya egyéniségétől függ: vagy éberen, vagy vonakodóan viselkedik. Városi tartásra alkalmas luxusállat.

 

 

Memo

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.