2022. 12. 01. - 09:50

Ezért (is) tesz jót az embernek a kutya simogatása

Ezért (is) tesz jót az embernek a kutya simogatása

Sokkal társaságkedvelőbbé teszi az embereket a kutyasimogatás – állítja egy új kutatás. Ez a tevékenység ugyanis serkenti a neuronokat az agy azon részében, amely szabályozza az érzelmi interakciókat.

A kutyák mindig örülnek a simogatásnak – ez azonban az emberekre is igen jó hatást gyakorol: szociálisabbak lesznek.
 
Az ebek simogatása sokkal társaságkedvelőbbé teszi őket, mivel serkenti a neuronokat az agy érzelmi interakciókat szabályozó területén – mutatott rá egy új, a svájci Bázeli Egyetemen végzett tanulmány.
 
Az eredmények felfedték, hogy a kutyusok nézése, tapintása és érintése megerősíti a neuronokat az agy azon részén, amely az érzelmi interakciókat szabályozza – s ezt egy plüss simogatásával például nem lehet elérni.
 
Sokkal társaságkedvelőbbé teszi az embereket a kutyasimogatás
Sokkal társaságkedvelőbbé teszi az embereket a kutyasimogatás
 
A kutatások remélhetőleg az állatokkal segített klinikai terápiát is javíthatják.
 
„A szociális-érzelmi működési zavarokkal küzdő, motivációvesztett betegek számára ez fontos. Az állatok bevonása a terápiás beavatkozásokba ígéretes megközelítés lehet az érzelmi érintettség és figyelem javítására” – mondta el Rahel Marti kutató.
 
Eközben egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy a házi kedvencek óriási előnyt jelentenek az emberek mentális egészsége szempontjából a koronavírus-járvány idején.
 
A York-i Egyetem felmérése szerint az állattulajdonosok csaknem 90 százaléka állította, hogy kedvenceik segítettek nekik érzelmileg jobban megbirkózni a lezárásokkal.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.