2020. 12. 18. - 11:50

Ha a kutyánk nem nyugszik, tudhatjuk, hogy emiatt

Ha a kutyánk nem nyugszik, tudhatjuk, hogy emiatt

Bizonyára nem kevés ebtulajdonos baja gyűlt már meg egy fiatal kutya viselkedésével – sokan nem is hajlandók kölyökkutyát hazavinni, félve az okozott károktól. Úgy fest, az ebek is lehetnek lázadó tinédzserek.

Kutyatartók számára nem újdonság, hogy az eb bizony bőven okozhat károkat, különösen, ha pici és még a szabályokat sem ismeri. Előfordul azonban, hogy a kicsivel idősebb kutyus sem hajlandó betartani azokat, vagy amikor már azt hisszük, tanult a hibáiból, ismét tönkretesz valamit.
 
Egy kutató a közelmúltban rámutatott: bizony, az ebeknek is lehet korszakuk, amelyben úgy viselkedhetnek, mint a lázadó tinik.
 
Lucy Asher, az angliai Newcastle-i Egyetem viselkedés-etológus szakértője a Biology Letters szaklapban írt arról, hogy a kutyáknál a tinédzserekhez hasonlóan tombolnak a hormonok, formálódik az agyuk „pubertás” idején.
 
A pubertáskorú kutyák hasonlóan viselkednek, mint a tinédzserek
A pubertáskorú kutyák hasonlóan viselkednek, mint a tinédzserek
 
A kutató kollégáival szolgálati kutyákat nevelő gazdáktól gyűjtött adatokat, majd ezeket megvizsgálva keresték a kapcsolódási pontokat az ember hasonló viselkedésével tinédzserkorban. Az engedelmesség mértékét is értékelték: vajon milyen a pubertás előtt és után?
 
A tanulmányban összesen 69 kutya vett részt, 5 hónapostól 8 hónapos koráig. Az ebeknek az egyszerűnek tűnő „ül” utasítást adták, amelyet első alkalommal a gondozójuk adott ki, majd a kutatócsoport tagjai.
 
Az 5 hónapos, vagyis pubertáskor előtt álló kutyák minden esetben engedelmeskedett és leültek.
 
Azok az ebek viszont, amelyek a pubertáskor közepén jártak, több alkalommal viselkedtek elutasítóan a paranccsal szemben.
 
Különösen érdekes volt, hogy míg a gondozóiknak nem feltétlenül engedelmeskedtek, ha a kutatók – tehát idegenek – adtak nekik parancsot, többször fogadtak szót. Ugyanezt mulatságos módon a szülők is elmondhatják hasonló helyzetben, tinédzser gyermekeikről.
 
A kutatók másik 70 kutyát is bevontak a vizsgálatba, melyek többsége labrador, golden retriever és nőstény németjuhász volt – őket szintén szolgálati ebnek nevelték. Megkérték gondozóikat, készítsenek osztályozást arról, vajon milyen a kutyák a figyelem-felkeltés szempontjából. Ilyennek számít a bújás mértéke, hogy mennyire ülnek az emberhez közel, utal-e valami arra, hogy szorongnak.
 
Azok az ebek, amelyek magas pontszámokat kaptak, előbb léptek a pubertáskorba – már 5 hónapos korul táján. Ráadásul, a nőstények hamarabb kezdték el, mint a velük egyidős kanok - ahogyan ez az embereknél is igaz.
 
Lucy Asher felhívta a figyelmet arra: nem kell elkedvetlenedni és azt hinni, nem jutottunk semmire a kutya tanításában, ha a pubertás jeleit tapasztaljuk. Fontos tudni, hogy az állapot átmeneti – s kevesebb ideig is tart, mint az embereknél.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.