2021. 11. 11. - 11:00

Hogyan kezelhető a cicák közti agresszió?

Hogyan kezelhető a cicák közti agresszió?

Ha a macskák nincsenek túlságosan jó viszonyban egymással, a gazdiknak még van lehetőségük változtatni a helyzeten.

Amikor több cica van a háznál vagy él együtt egy lakásban, bizony előfordulhat, hogy nem mindegyik viselkedik barátságosan a másikkal. Sőt, agresszívan bánhatnak egymással, ami nem teremt éppenséggel harmonikus hangulatot otthonunkban.
 
A feszültség leggyakoribb okairól előző cikkünkben esett szó.
 
Lássuk azonban, mit tehet a gazdi? Hogyan kezelhető a macskák közötti agresszió?
 
1.Sose hagyatkozzunk arra, hogy a cicák „majd megvívják egymást közt” ezt a harcot. A macskák nem harccal oldják meg a problémáikat és a verekedés általában csak fokozódik. Egy ijesztő, hangos asztalra csapással azonban megszakíthatjuk a köztük levő agresszív helyzetet, de akár vízipisztollyal is lelocsolhatjuk őket, hogy „észhez térjenek”.
 
A gazdi is sokat tehet érte, hogy a macskák ne legyenek agresszívak egymással
A gazdi is sokat tehet érte, hogy a macskák ne legyenek agresszívak egymással
 
2.Ivartalanítsuk a macskákat. A hímek különösen hajlamosak az agresszív viselkedésre, ezért ha elvégeztetjük a műtétet, valószínűleg nyugalom lesz.
 
3.Válasszuk szét, melyik dolog kié. Csökkenthetjük a cicák közötti versengést, ha több, azonos etetőtálat, fekvőhelyet és almosdobozt biztosítunk a ház, lakás különböző részein.
 
4.Legyen otthon több ülőrúd, kaparófa, több búvóhely. Így a macskák tetszés szerint elhelyezkedetnek, mindenki talál magának megfelelő kuckót, alvó - és pihenőhelyet.
 
5.Ismerjük el a kívánt viselkedést. Ha a cicák jól viselkednek, akkor dicsérjük meg őket, adjunk nekik finomságokat, jutalmazzuk őket, ha azt látjuk, hogy barátságosak egymással.
 
6.Tegyünk próbát a feromonokkal. Szerezzünk be olyan terméket, amely utánozza a természetes macskaszagot - amit az ember nem érzékel -, ez ugyanis csökkentheti a feszültséget. Az agresszió-probléma megoldása közben használjunk diffúzort.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.