2021. 10. 28. - 10:35

Hogyan szoktassuk le a macskát a bútorkarmolásról?

Hogyan szoktassuk le a macskát a bútorkarmolásról?

A cicák természetes viselkedéséhez a karmaik használata is hozzátartozik. Mit tegyünk azonban, ha macskánk mindent összekarmol és megrongál dolgokat? Mi lehet az oka?

A cicák gyakran használják karmaikat – karmolhatnak játék közben, fa kaparásakor, de területüket is ezzel jelölik ki. Mivel gyakran van szükségük a karmaik élesítésére, sűrűn használják a kaparófát vagy a kerti fákat, bokrokat.
 
A karmaik persze komoly károkat okozhatnak a bútorokon, a kárpitokon, szöveteken, a szőnyegen.
 
Ha a cica rongál a karomélesítéseivel, a legjobb módszer, ha nem megállítjuk őt, hanem megtanítjuk, hol kaparhat. Kiváló megközelítés, ha megfelelő, számára vonzó felületeket és karmolható tárgyakat kínálunk neki, például kaparófát.
 
A macska számára nagyon fontos egy jó kaparófa - ezzel bútorainkat is védjük
A macska számára nagyon fontos egy jó kaparófa - ezzel bútorainkat is védjük
 
Érdemes különböző minőségű és felületű kaparóoszlopokat biztosítani neki. Készíthetünk kaparóalkalmatosságokat kartonból, szőnyegből, fából, szizálból és kárpitból is. Egyes cicák a vízszintes darabokat szeretik.
 
A kaparófelületeket a lakás több pontján helyezzük el, így mindig akad számára egy használható.
 
Ösztönözzük a macskát, hogy közelítse és vizsgálja meg ezeket a felületeket. Például illatosítsuk őket macskamentával, akasszunk rá játékokat, helyezzük el azokat olyan helyekre, ahová szívesen mászik vagy szívesen tartózkodik ott.
 
Ahhoz, hogy elkerüljük a cica rongáló kaparászásait, távolítsunk el vagy takarjunk le bizonyos tárgyakat. A hangszórókat például fordítsuk a fal felé. Helyezzünk el műanyag, kétoldalas ragasztószalagot, csiszolópapírt vagy fejjel lefelé fordított vinil szőnyegvezetőt a bútorra vagy a padlóra, ahol a macska megkarmolhatja a felületet.
 
Érdemes kaparófákat rakni azon tárgyakhoz, „legális” alternatívaként, amelyeket a cica megkarcolhat.
Vágjuk rendszeresen a benn tartott macska körmeit. Ezt persze szakszerűen kell végezni.
 
Ha azon kapjuk a macskát, hogy megkarmolt egy nem megfelelő tárgyat, megpróbálhatjuk megijeszteni a tapsolással, vagy lefröcskölni vízzel. Ezt az eljárást csak a legvégső esetben használjuk, mert a cica könnyen összefüggésbe hozhat minket a megdöbbentő eseménnyel és akár el is kezdhet félni tőlünk.
 
Ma már van mód arra is, hogy a macska körmeire átmeneti, ragasztós műanyag „kupakokat” tegyünk, melyek 4-6 hétig tartanak. Mivel ennyi idő alatt nem tudja használni a karmait kaparásra, leszokhat róla, hogy a bútorokon gyakoroljon.
 
Ha nem boldogulunk, érdemes szakemberhez fordulni, aki segít az állat és a gazdi igényeinek is megfelelő megoldást találni.
 
Mit ne tegyünk semmiképp?
 
Ne kényszerítsük a cicát arra, hogy a kaparófát használja – például azzal, hogy odavisszük és rátesszük a mancsait. Ez ugyanis komolyan megijesztheti a macskát és akár a jövőben teljesen el is hagyhatja a karmai használatát, ami viszont nem jó.
 
Ne dobjuk ki a macska kedvenc kaparófáját, ha már csúnya. A cicák előnyben részesítik a felaprított és szakadt tárgyakat, mert valóban el tudják érni karmaikkal az anyagot. Ráadásul már ismerik a szagát és kedvelt számukra a kaparófa. Csak akkor cseréljük le, ha már végképp vállalhatatlan a megjelenése és szétesőben van.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.