2009. 10. 26. - 20:39

Honnan is jöttek hozzánk a macskák? Egy kis történelem...

Honnan is jöttek hozzánk a macskák? Egy kis történelem...
A macska Egyiptom hivatalos istenségévé vált Bastet istennő formájában, a házimacskákat szent állatoknak tartották és mumifikálták is a holttesteiket.

macska

A macska Egyiptom hivatalos istenségévé vált Bastet istennő formájában, a házimacskákat szent állatoknak tartották és mumifikálták is a holttesteiket.

Később azonban már azért is tenyésztették a macskákat, mert magtáraiktól távol tartották az egereket és más rágcsálókat, sőt a sivatagból betévedő kígyókat is.

A házimacskák elterjedése a kereskedelemnek köszönhető. A kikötő városokban kezdtek szaporodni, hiszen az egyiptomiak magukkal vitték őket a hajóikra, ahol elfogták a patkányokat. Így tettek a rómaiak is, amikor meghódították a világot, a macskák mindenfelé velük tartottak.

A házimacska jelenlétére a mai Németország területén Kr. előtti 4.és 10. század közötti leletek utalnak, s különös módon a házimacskák előbb érték el a brit szigeteket, mint a rómaiak. A kereskedelem és a birodalmi terjeszkedés révén jutottak el Kínába és Indiába is.

Tenyésztésük csak a legutóbbi időkben kezdődött el. A macskák kisebb macskaváltozatosságot mutatnak, mint a kutyák. Ahhoz, hogy otthonunkba léphessenek, csupán emberbarát tulajdonságukat kellett az evolúció során mind erősebbé fejleszteniük.

Ma már világszerte mintegy 600 millió macska él minden kontinensen, rengeteg fajta található meg. Ez arra enged következetni, hogy több helyen, több fajtából kezdődhetett a háziasítás. Az idők során a macska ugyan alkalmazkodott az emberhez, ennek ellenére közel sem olyan kezelhető, mint a kutya. Rendelkezik saját akarattal, mindegyik egyed külön személyiség, talán ez is oka annak, hogy az embereknek annyira kedves. Sokan imádják a cicákat, mások viszont el sem tudják viselni őket, túl simulékonynak, hízelkedőnek tartják. A véleményt eléggé megosztott. De most mi az igazi macskakedvelőkhöz szólunk! S folytatjuk...

 

cicák

 

 

GG

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.