Kutya-Macska

Honnan is jöttek hozzánk a macskák? Egy kis történelem...

Honnan is jöttek hozzánk a macskák? Egy kis történelem...
A macska Egyiptom hivatalos istenségévé vált Bastet istennő formájában, a házimacskákat szent állatoknak tartották és mumifikálták is a holttesteiket.

macska

A macska Egyiptom hivatalos istenségévé vált Bastet istennő formájában, a házimacskákat szent állatoknak tartották és mumifikálták is a holttesteiket.

Később azonban már azért is tenyésztették a macskákat, mert magtáraiktól távol tartották az egereket és más rágcsálókat, sőt a sivatagból betévedő kígyókat is.

A házimacskák elterjedése a kereskedelemnek köszönhető. A kikötő városokban kezdtek szaporodni, hiszen az egyiptomiak magukkal vitték őket a hajóikra, ahol elfogták a patkányokat. Így tettek a rómaiak is, amikor meghódították a világot, a macskák mindenfelé velük tartottak.

A házimacska jelenlétére a mai Németország területén Kr. előtti 4.és 10. század közötti leletek utalnak, s különös módon a házimacskák előbb érték el a brit szigeteket, mint a rómaiak. A kereskedelem és a birodalmi terjeszkedés révén jutottak el Kínába és Indiába is.

Tenyésztésük csak a legutóbbi időkben kezdődött el. A macskák kisebb macskaváltozatosságot mutatnak, mint a kutyák. Ahhoz, hogy otthonunkba léphessenek, csupán emberbarát tulajdonságukat kellett az evolúció során mind erősebbé fejleszteniük.

Ma már világszerte mintegy 600 millió macska él minden kontinensen, rengeteg fajta található meg. Ez arra enged következetni, hogy több helyen, több fajtából kezdődhetett a háziasítás. Az idők során a macska ugyan alkalmazkodott az emberhez, ennek ellenére közel sem olyan kezelhető, mint a kutya. Rendelkezik saját akarattal, mindegyik egyed külön személyiség, talán ez is oka annak, hogy az embereknek annyira kedves. Sokan imádják a cicákat, mások viszont el sem tudják viselni őket, túl simulékonynak, hízelkedőnek tartják. A véleményt eléggé megosztott. De most mi az igazi macskakedvelőkhöz szólunk! S folytatjuk...

 

cicák

 

 

GG

 

Tom Hardy a valóságban is hős

Tom Hardy a valóságban is hős

A jóképű sztár a minap igazi hőstettet vitt véghez, ugyanis elkapott egy tolvajt.   
Nem segít a hátfájáson a meditáció?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

A tudatosság rövid távon valóban segít a fájdalmakon, de hosszútávon kevésbé – mutattak rá a kutatók, hozzátéve: egyeseknél jobban működhet,mint másoknál.
Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

A népszerű énekes vadonatúj albumának első részleteit „csepegteti”: Zayn Malik a Still Got Time című, legutóbbi dalához készített videóklipet.
Jennifer Lopeznek első este nem kellett a pasija

Jennifer Lopeznek első este nem kellett ...

Régóta nem titok, hogy a gyönyörű, kétgyermekes énekesnőnek új szerelme van, Alex Rodriguez személyében – JLo azonban Ellen DeGeneres showjában elmesélte, hogy ...
Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az...

Az édesített üdítők hátrányos tulajdonságairól már nem egyszer hallhattunk – Ám a legújabb kutatások szerint a demencia és a stroke esélyének növeléséhez is hoz...
Zsírt használnának a hegmentes gyógyulásért?

Zsírt használnának a hegmentes gyógyulás...

Olyan módszert fedeztek fel az orvosok, mellyel valósággal „manipulálni” tudják a sebek gyógyulását. Úgy mehet végbe, akár a bőr regenerálódása és nem a hegesed...
Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Valósággal végigsöpört az interneten a modell bejelentése, miszerint kopasz lesz.Nos, nem várt sokáig, máris levágatta haját.   
Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Előételnek sem rossz ez a pompás összeállítás - de ha a kedvenc gombánkat remek töltelékkel egészítjük ki, hihetetlen finom, s akár leves utáni második fogásnak...
Milyen a jó jutalomfalat?

Milyen a jó jutalomfalat?

Te is megleped kiskutyád néha egy-egy illatos finomsággal? Akkor jól teszed, ugyanis nagyon szeretik, de oda kell figyelni néhány apróságra.  
Különleges modell tündököl Marc Jacobs új kampányában

Különleges modell tündököl Marc Jacobs ú...

A divatvilág mindig is imádta a megszokottól eltérő külsejű lányokat. Nem csoda, hogy a világhírű márka nem mindennapi lányt választott arcának.   
< >