2010. 01. 02. - 21:14

Karthauzi macska - az ideális családtag

Karthauzi macska - az ideális családtag
A karthauzi ideális családi kedvenc. Jó természetű, szelíd, barátságos macska. Könnyen kezelhető, nem jellemző rá az agresszió, nehéz kihozni a sodrából, így nyugodtan lehet gyerekek közelében is tartani. Hangja lágy és szerény, de ezt is csak ritkán hallhatjuk, mert a fajtára jellemzően nagyon csendes.
Ruganyos.A karthauzi macska a legrégebben tenyésztett fajták egyike. A karthauzi szerzetesek hozták magukkal Afrikából. A legkorábbi írásos emlékek a XVI. századtól vannak.
Elfogadott, hogy a karthauzi a szír macskától származik, amely abban az időben zömök, szürkebundás, réz szemszínű cica volt. A mai karthauzi (chartreux) nevet először a XVII. század végén kapta.
Testfelépítése miatt a karthauzi ruganyos és fürge macska, kifinomult, soha nem durva és nem ügyetlen. A kandúr sokkal nagyobb, mint a nőstény és lassan érő fajta.
A bunda szerkezetére, a bunda és a szem színére a kora és a vele született ténA kandúr.yezők hatnak. Minőségének ereje, intelligenciája és kezelhetősége tette lehetővé a karthauzi századokon keresztüli túlélését, ennek minden kiállítási állaton evidenciaként láthatónak kell lennie, és ezt megőrzi a gondos szelekció.
Testfelépítés: közepes méretű, robusztus, izmos testfelépítésű. Lábai közepes hosszúságúak, és izmosak, a mancsok kerekdedek, erősek. A farka mérsékelten hosszú, vége enyhén kerekített.
Fej: a koponya széles alapú, jól fejlett, telt pofacsonttal, mely egy lekerekített körvonalú, megfordított trapéz hatását kelti. A profil enyhén ívelt, az orr kicsi, és keskeny a fejhez képest. A nyak rövid és erős..
Fülek: közepes méretűek, végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek.
Szemek: nagyok, kerekek és éberek, egymástól távol helyezkednek el. Színük a mély sárgától a réz-színűig változhat.
Szőrzet: rövid, dús és kicsit eláll Ideális.a testtől, egészséges és tömör, "ropogós".
Színe: fényes, egyenletes kék, a világosabb kék árnyalat kívánatos.
Orrtükör: szürke
Talppárna: kékes szürkétől a levendula rózsaszínig

Jelleme: A karthauzi ideális családi kedvenc. Jó természetű, szelíd, barátságos macska. Könnyen kezelhető, nem jellemző rá az agresszió, nehéz kihozni a sodrából, így nyugodtan lehet gyerekek közelében is tartani. Hangja lágy és szerény, de ezt is csak ritkán hallhatjuk, mert a fajtára jellemzően nagyon csendes. Nincs szüksége az állandó figyelemre, de nem tagadja meg a kényeztetést sem, hiszen minden macska örömmel fogadja gazdája szeretetét.

 

 

Memo

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.