2021. 04. 29. - 11:00

Kell-e ápolni a macska bőrét?

Kell-e ápolni a macska bőrét?

A cicák többsége meglehetősen tiszta, hiszen ez a háziállat fokozottan gondoskodik magáról, szőre tisztántartásáról. Indokolt-e azonban ápolni a macska bőrét?

A macskák nagy többsége gyakran mosdik, különösen kényes a szőre tisztaságára. Éppen ezért fürdetésre ritkán szorulnak – ha valamibe belemásztak, ragacsos vagy kellemetlen szagú lett a szőrük, persze érdemes óvatosan megfüröszteni őket.
 
A fésülésük heti 1-2 alkalommal indokolt lehet, mert így sokkal szebbé tesszük a szőrét. Eltávolítjuk róla a piszkot, a zsírokat, az elhalt szőrzetet, de a bőrpelyhektől is megszabadítjuk a macskát. A fésüléssel a vérkeringését is stimulálni tudjuk.
 
A macskák bőre is igényel odafigyelést
A macskák bőre is igényel odafigyelést
 
Bőrproblémák
 
A macska bőrével kapcsolatos történésekre nem árt odafigyelni. A bőr állapota ugyanis az állat általános egészségéről árulkodik. Ha előjön egy bőrprobléma, a cica fokozott vakarózással, rágással és nyalakodással reagál.
 
Az ok többféle lehet – paraziták jelenlététől kezdve az allergián és az évszakra jellemző szőrzetváltáson át a stresszig. Bármi is legyen az, ki kell deríteni az okot – ez egyébként a leggyakoribb probléma, amivel a macskatulajdonosok állatorvost keresnek fel.
 
Vedlés
 
A cicánál természetes folyamat a vedlés, ezzel szabadul meg az elhalt szőröktől. A lakásban tartott macskák egész évben képesek vedleni. Ha gyakran fésüljük az állatot és felporszívózzuk a szőröket, minimalizálni tudjuk a szőr elhullásával járó kellemetlenségeket.
 
Ha azonban egészen kopasz területeket figyelünk meg a cica bundáján, vagy jelentős mennyiségű szőrt veszít, valamilyen mögöttes egészségügyi probléma állhat a dolog mögött – ezt fontos állatorvossal kivizsgáltatni.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.