2011. 09. 15. - 16:27

Kutyát vagy macskát?

Kutyát vagy macskát?
A kutyák és macskák rajongótábora ugyan mutat némi átfedést, mégis sokan vannak, akik csak a maguk kedvencét magasztalják, és becsmérlik a másikét. Lássuk, mi az igazság! A New Scientist című ismeretterjesztő magazin vidám összeállításában a tét nem kevesebb, mint az, hogy eldőljön: a kutya vagy a macska érdemli-e a kedvencek "Best in Show" címét.
Kutyát vagy macskát?A kutyák és macskák rajongótábora ugyan mutat némi átfedést, mégis sokan vannak, akik csak a maguk kedvencét magasztalják, és becsmérlik a másikét.

Lássuk, mi az igazság! A New Scientist című ismeretterjesztő magazin vidám összeállításában a tét nem kevesebb, mint az, hogy eldőljön: a kutya vagy a macska érdemli-e a kedvencek "Best in Show" címét. A mérlegre kizárólag megalapozott tudományos eredmények kerültek. 

Agyméret
A cicák agya átlagosan 25 grammos, a kutyáké 64. Ha figyelembe vesszük a méretbeli különbségeket, még mindig a kutyák kerekednek felül. Igenám, de a macskák agykérgében mintegy kétszer annyi az idegsejt (300 millió) mint a kutyákéban (160 millió), ez pedig sokkal nagyobb agyi kapacitást sejtet.
Háziasítás
Ez sima ügy: a kutya az első háziállatunk, övé a pont. Az, hogy pontosan milyen időpontban szerezte meg elsőségét, még kissé homályos: valahol 50 000 és16 000 év között lehet az igazság. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a háziasítás helyszíne a Távol-Kelet, a mezőgazdaság bölcsője.
A macskák háziasítását, az egyiptomi hieroglifák alapján, nemrégiben még 3-4 000 évre becsülték, azóta azonban kiderült, hogy egérpusztítási tevékenységükre jóval korábban szükség volt. Egy 9500 éves ciprusi sír maradványai arra utalnak, hogy ekkoriban már nemcsak a magtárban, hanem a gazdák ölében is sokat tartózkodtak a macskák.
Kötődés
Idegen, ismeretlen helyzetben a kutyák sok tekintetben úgy vKutyát vagy macskát?iselkednek a gazdájukkal, mint a kisgyerekek a gondozójukkal. Topál József és kollégái több mint egy évtizede elvégzett kísérletükben úgy találták, hogy amíg a gazda jelen van, a kutyák nyugodtak, és alaposan megvizsgálnak maguk körül mindent. De amint egyedül maradnak, elhatalmasodik rajtuk a szorongás, és más nem tudja megnyugtatni őket, csak a visszatérő gazda. A macskák legtöbbje viszont már az idegen helyzettől páni félelembe esik, a gazda jelenléte édesmindegy. Így macskákkal a kötődést vizsgáló tesztet nem sikerült elvégezni. Tudományos eredmény híján a versenyt az dönti el, hogy a kutya kétségtelenül társas lény, és már kölyökként csillapíthatatlan vonzalmat árul el az emberek iránt, a macska viszont eredendően magányos vadász, és szereti megőrizni a függetlenségét.
Hasznosság
Egy kutyás lapban nem sorolom fel, mi mindenre jó a kutya. A macska viszont csak annak hasznos, akit máskülönben ellepnének a rágcsálók. Illetve, van még egy előnye: simogatása csökkenti a stresszt. De így van ez a kutyákkal is. Sőt, a kutyatartás más egészségügyi következményekkel is jár: a sétáltatás rendszeres edzést nyújt, és lehetőséget ad arra, hogy találkozzunk más kutyatartókkal. Ez pedig remekül karbantartja az immunrendszert.
Forrás: www.kutya.huMemo


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.