2009. 12. 30. - 19:12

Magyar vizsla - a híres vadász

Magyar vizsla - a híres vadász
A magyarok nyolc saját kutyafajtával büszkélkedhetnek, ilyenek a pumi, a puli, a mudi, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, az erdélyi kopó és a magyar vizsla. Ma a legutóbbi, egyben a vizslák közül is az egyik legelegánsabb fajta, a magyar vizsla kapja a központi szerepet. Való igaz, hogy a vizslák rendkívüli helyet foglalnak el a vadászkutyák listáján.
Elegáns.A magyarok nyolc saját kutyafajtával büszkélkedhetnek, ilyenek a pumi, a puli, a mudi, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, az erdélyi kopó és a magyar vizsla. Ma a legutóbbi, egyben a vizslák közül is az egyik legelegánsabb fajta, a magyar vizsla kapja a központi szerepet. Való igaz, hogy a vizslák rendkívüli helyet foglalnak el a vadászkutyák listáján.
Nemcsak azért, mert bármelyik vadászkutya munkáját képesek lennének ellátni, hanem azért is, mert bámulatosan okosak, ügyesek, intelligensek és sokoldalúak. Nem ragadják el őket az ösztönök, képesek bármilyen helyzetben uralkodni magukon, s felülkerekedni az ösztöneiken. Így hát az sem véletlen, hogy mi magyarok is kitenyésztettük saját vizslánkat, a magyar vizslát.
Eredete:

A magyar vizsla a kutatásokat figyelembe véve eredetileg Ázsiából származik, és már az ősi időkben is vadászatra használták. Így eredetét tekintve is különbözik a többi európai vizslától, mert azok zömmel a spanyol vizslából alakultak ki. Története a középkor végéig azonos a kopókéval, sőt, más feltételezések szerint már az Árpád-házi királyok is használták vadászataikon.

Később, a 150 éves török uralom alatt állítólag keveredett a törökök sárga vadászkutyájával. Eredetileg arra tenyésztették, hogy szőrméÉlénk.s és szárnyas vadra egyaránt vadásszon, ugyanakkor legyen képes megkeresni a vadat, majd a gazdájához vinni földről és vízből egyaránt.
Mai modern formáját a XIX. században nyerte végül el, amikor is több idegen vadászkutyafajtával nemesítet-ték. Az eredmény egy mindenes vadászkutya lett, aki kitűnő nyomkövető, vadjelző és apportírozó. Napjainkban már nem annyira töltheti be eredeti rendeltetését, kevesen vadásznak vele, sokkal inkább kedvtelésből tartott kutyafajta lett. Mégis, mai, modern világunkban is megállják a helyüket, hiszen agility versenyeken is kiválóan szerepelnek, és előfordul az is, hogy a rendőrség kábító-szer keresésére használja őket kiváló szaglásuk miatt.

Leírása:

A magyar vizsla egy közepes termetKedves.ű, rendkívül elegáns megjelenésű, sárga színű kutya. Könnyed felépítésű, ugyanakkor száraz, szikár, energiát sugárzó eb. Feje száraz, nemes, arányos. Állkapcsa fejlett, izmos, fogazata erőteljes, metszőfogai ollósan záródnak. Ajkai feszesek, nem lelógók.

Tekintete élénk, értelmes, szemei kissé oválisak. A szemszín harmonizál a szőr színével, de az a jó, ha minél sötétebb. A fülek középhosszúak, kissé hátul és középmagasan tűzöttek. Törzse arányos és erőteljes, háta feszes, egyenes.

Mellkasa közepesen széles és mély, könyékig ér. A hasa enyhén felhúzott.

A farok kissé alacsonyan tűzött, közepes vastagságú, elkeskenyedő, kurtítása nem kívánatos, de negyedrészt levágható. Bőre feszes, nincsenek rajta gyűrődések. Az orrtükre hússzínű, az ajkak, a szemhéj és a köröm barna. A talppárna paRövid.la-szürke. Szőrzete rövid, egyenes, szoros fekvésű. Színe zsemle sárga és a sötét homok sárga különböző árnyalataiban pompázik. Kisebb fehér foltok a mellen és a lábvégeken nem számítanak hibának. Marmagassága a kanoknál 58-64 cm, míg a szukáknál 54-60 cm, súlya 22-30 kg. Várható élettartama 12-14 év.


Jelleme: Kedves, melegbarna, 'szerelmetes' pillantású szemek - de valami huncut kópéság csillog a háttérben, és mohó figyelem, vágyakozás a vad után. . .
Lusta elnyújtózás otthon a forró kályha mellett vagy a kanapén, vég nélkül áhítozva simogatásért - de egy pillanat alatt robbanó energia, végtelen vágtatás a mezőn, tűző napsütésben vagy ropogó hóban. . .
Örökös játék, fékezhetetlen hancúrozás otthon, barátokkal, kutyatársakkal, gyerekekkel - de moccanatlan türelem a lesen várakozva, figyelem és összpontosítás a csapakövetésben. . .
Kifogyhatatlan türelem a 'falkához' tartozó gyerekekkel, boldog elviselése fülhúzásnak, gyerekkezek nyúzásának: az imádott gazdi kedvéért mindent. . . - de büszke és bátor kiállás a közeledő rossz szándékúval szemben, a falka védelmében. . .

 

 

Memo

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.