2020. 10. 01. - 14:30

Meddig él egy macska?

Meddig él egy macska?
Amikor macskát fogadunk a házhoz, sokunkban felmerül a kérdés vajon hány évig él majd velünk a négylábú kedvencünk.
A Guinness-világrekordok könyvében egy texasi macska tartja a minden idők legöregebb cicája rekordot, 38 évig élt. Ám a macskák átlagos életkora 10-15 év közé tehető. Egy jól tartott házi macska akár a 20 évet is megélheti.
 
Lássuk, mit tehetünk, hogy kedvencünk minél tovább velünk maradhasson.
 
1.       Kinti vagy benti tartás
 
A lakásban tartott cicák körülbelül háromszor annyi ideig élhetnek, mint a kint tartott társaik. Számos veszélyforrástól, (például autó, mérgezés és egyéb betegségek) megóvhatjuk őket, ha a benti tartást választjuk.
 
2.       Táplálás
 
Az egészséges táplálás nemcsak embereknél, hanem az állatoknál is fontos. A teljesértékű étrend biztosítása sokat segít az egészség megőrzésében. Az ételeknek igazodnia kell a cica életkori sajátosságaihoz és életmódjához. A minőségen kívül, a mennyiség is fontos, hiszen a túlsúly számos betegséget idézhet elő.
 
Célszerű odafigyelni az etetésre is
Célszerű odafigyelni az etetésre is
 
3.       Felelős állattartás
 
A kötelező oltásokkal, féreghajtással és évenkénti állatorvosi ellenőrzésekkel meghosszabbíthatjuk cicánk életét.
 
4.       Ivartalanítás
 
Egy kutatásból kiderült, hogy az ivartalanított hím macskák kétszer annyi ideig élnek, az ivartalanított nőstény cicák pedig akár 60%-kal hosszabb életre számíthatnak, mint az ivaros társaik. Az ivartalanítással elkerülhető számos daganatos megbetegség, sőt még viselkedésre is pozitív hatást gyakorolhat.
 
5.       Mozgás
 
A cicák egészségére is jótékony hatással bír a mozgás. Mindennapos pár perces játék elengedő, hogy macskánkat fittebben tartsuk. Változatos, ingergazdag környezetet teremthetünk számára különböző kaparófákkal, játékokkal és egyéb használati tárgyakkal. A mozgásban egy kutya, vagy egy másik cica is segíthet, akivel együtt tudnak játszani.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.