2022. 07. 15. - 12:40

Mesterséges intelligencia segít az állatokon

Mesterséges intelligencia segít az állatokon
Állatorvosok és kutatók kifejlesztettek egy technikát, mely MI segítségével képes a kutyák leptospirózisának előrejelzésére. A leptospirózis egy életveszélyes bakteriális betegség, amelyet a kutyák szennyezett víz ivása miatt kaphatnak el.
A leptospirózis bakteriális megbetegedés, mely veseelégtelenséget, májbetegséget és súlyos tüdővérzést is okozhat. Azonban ha időben vesszük észre a megbetegedést, az a teljes gyógyuláshoz vezethet. A Kaliforniai Egyetem Állatorvostudományi Karának állatorvosai és kutatói felfedeztek egy technikát: mesterséges intelligencia segítségével előre jelezhetik ezt a fajta bakteriális megbetegedést. "A mesterséges intelligencia alapú klinikai döntéshozatal lesz a jövő az állatgyógyászat számos területén" - mondta Mark Stetter, az Állatorvostudományi Kar dékánja.
 
A leptospirózis egy bakteriális megbetegedés.
 
Az új technika segíthet az embereknek is, hiszen a leptospirózis képes az állatról az emberre átterjedni. Mivel a betegséget embereknél is nehéz diagnosztizálni, Reagan reméli, hogy az úttörő kimutatási modell mögött meghúzódó technológiát átültetheti a humán gyógyászatba is.
 
Reagan kutatócsoportja aktívan vizsgálja a mesterséges intelligenciát más típusú fertőzések előrejelzésére, beleértve az antimikrobiális rezisztens fertőzések előrejelzési modelljét. Ezen fertőzések egyre nagyobb problémát jelentenek az állat- és humángyógyászatban is. Korábban a csoport kifejlesztett egy mesterséges intelligencia algoritmust az Addison-kór előrejelzésére 99%-nál nagyobb pontossággal.
 
Forrás: ScienceDaily
Kép forrása: pixabay.com - Jogtiszta fotó.
A képek illusztrációk.
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.