2020. 12. 07. - 12:30

Mi a teendő, ha a kutya nem akar kimozdulni?

Mi a teendő, ha a kutya nem akar kimozdulni?

Ha egyszer már megértettük, miért nem hajlandó kedvencünk sétára indulni, azt sem árt tudnunk, mivel segíthetünk a gondon.

Kutyánk nem mindig vevő a kimozdulásra – ezt bizonyára már mi is észrevettük. Ennek azonban számos esetben van konkrét oka.
 
Cikkünk első részében ezeket soroltuk fel.
 
Lássuk azonban, mit tehetünk, ha az eb nem akar sétára indulni.
 
1.Mindig vigyünk magunkkal jutalomfalatokat: azt szeretnénk, hogy a kutya jó és vidám dolgokkal kösse össze a sétát. Válasszunk séta előtt valamilyen jutalomfalatot, amelyet különösen kedvel, s ha olyan viselkedést tapasztalunk tőle, amely dicséretes, amit elvárunk, akkor jutalmazzuk meg.
 
Ide tartozhat a nagyobb embertömegben történő, nyugodt sétálás, az, ha nem húz bennünket, hanem jó tempóban megy, vagy higgadt marad, ha biciklis, rolleres halad el mellettünk. Ha ezt rendszeresen tesszük, segítünk megértetni a kutyával, mit tegyen a séta során.
 
Fontos előbb a kutya magabiztosságát felépíteni, ha gondjai vannak a sétával
Fontos előbb a kutya magabiztosságát felépíteni, ha gondjai vannak a sétával
 
2.Hívjunk erősítést, ha súlyos szorongást észlelünk: ha az eb szorongással, félelemmel küzd, ne akarjuk egyedül diagnosztizálni. Egy tapasztalt kutyatréner nagy segítség, aki pozitív megerősítést alkalmaz az állat kezelésében. Segít a gazdának a terv testreszabásában, hogy a kutya magabiztossá váljon a séta során. A problémák megoldása ugyanakkor időt vesz igénybe, s a javulás érdekében következetesen dolgozni kell a kutyával.
 
3.Ha valami nagyon ijesztő a kutya számára, vagy utál kerékpárosok, hangos zajok mellett elhaladni, teljesen normális, ha másik irányba megyünk. Ne erőltessük az ebet olyan helyre, ahol nem érzi magát komfortosan és fél. Persze, mindentől nem óvhatjuk meg, de azzal is segítünk, ha minimalizáljuk a problémás körülményeknek való kitettséget.
 
Fontos, hogy ha az ebnek efféle gondjai vannak, előbb magabiztosságát építsük fel és csak utána kezdjünk neki utasításokat, trükköket tanítani.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.