2020. 12. 04. - 11:30

Top 4 ok, amiért a kutya nem akar sétálni

Top 4 ok, amiért a kutya nem akar sétálni

Bár a kutyusok többsége nagyon várja a sétát, vannak esetek, amikor elutasítja azt. Mi miatt fordulhatnak elő ezek?

Több oka is van annak, ha a kutya nem szeretne sétálni menni – még ha az esetek többségében nagyon várja is, hogy útra kelhessen a gazdival.
 
Az okok meglehetősen egyszerűek, de az ebtulajdonos nem mindig veszi észre ezeket.
 
1.A kutya kényelmetlenül érzi magát: ha az ebnek valami miatt fizikai kényelmetlenségei vannak, nem kívánja a sétát. Érdemes ellenőrizni a hám vagy a nyakörv illeszkedését, nem kényelmetlen-e. Lehetséges, hogy valami csípi a bőrét, vagy sérülést szenvedett. Győződjünk meg róla, hogy az eb mozgását semmi sem korlátozza. Ha a kutyára pulóvert, kabátot adunk a sétához, mindig nézzük meg, valóban megfelelően áll-e rajta.
 
Új nyakörv, hám vagy védőfelszerelés esetén először hagyjuk, hogy megszokja egy kissé, s csak utána menjünk vele utcára. Ha valami szúrja, nyomja, egészen biztos, hogy a kutyus nem akar menni sétára.
 
Érdemes utánanézni, miért nincs kedve a kutyának sétálni menni
Érdemes utánanézni, miért nincs kedve a kutyának sétálni menni
 
2.Az eb meg van ijedve: amennyiben a kutya szinte „lefagy” a járdán és elutasító az elindulással szemben, valószínűleg megijedt. Egyes kutyák nem szeretnek biciklisek, rollerezők mellett sétálni, félhetnek a babakocsiktól, más kutyáktól vagy bármilyen útba eső akadálytól.
 
Kutyapszichológusok szerint az ebeknél is jelen van a poszttraumás rendellenesség, ami azt jelenti, hogy egy múltban történt eset miatt lehetnek félelmeik. Különösen problémás lehet a helyzet, ha egy nyugalmasabb környékről nyüzsgőbbe költözünk, ahol a zajok is zavarhatják a kutyát. Időbe telhet, mire újra sikerül megbarátoznia a környezettel.
 
3.Fájdalmai vannak: ha az ebnek fáj valamije, szintén elutasító lehet a sétával kapcsolatban. A térdétől kezdve a hátán keresztül a sérült mancsokig bármi előfordulhat. Ha azt gyanítjuk, hogy a kutyus megsérült vagy fájdalma van, keressük fel az állatorvost.
 
Figyeljük a jeleket: húzza-e a lábát, jobban terheli-e egyiket, mint a másikat, mutat-e bármilyen fizikai kényelmetlenségre utaló jelet. Ha az orvosnál valóban kiderül a gond oka, érdemes a kutyát csupán a dolga elvégzése erejéig sétálni vinni, s várni, amíg felgyógyul.
 
4.A kutya egyszerűen nem kíván sétálni: előfordul, hogy az ebnek egyszerűen nincs kedve a parkban lófrálni vagy esőben kimenni. Ilyen esetekben általában lefekszik, vagy elszalad, ha sétára hívjuk.
 
Cikkünk következő részében a megoldási lehetőségekről lesz szó.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.