2021. 03. 18. - 10:50

Mi alapján válasszunk nevet a cicának?

Mi alapján válasszunk nevet a cicának?

A kutyusok névválasztása bizonyos szempontból egyszerűbb lehet, hiszen nekik könnyebben adunk akár olyan nevet is, mint egy embernek. De mire reagálnak jobban a macskák?

A kutyáknak talán egyszerűbb jó nevet adni, ám nem ritka, hogy a cicáknak is emberi neveket osztanak a gazdik manapság. Kérdés, hogy ez mennyire hatékony.
 
A cicák ugyanis olyan szavakra figyelnek fel inkább, amelyek bizonyos hangokkal végződnek. A Vancounverben élő dr. Uri Burstyn állatorvos egy korábbi vlog-bejegyzésében arra hívta fel a gazdik figyelmét: a macskáknak olyan név kell, amelyre jobban felkapják a fejüket.
 
Ők ugyanis elsősorban más állatokkal, madarakkal, rágcsálókkal találkoznak környezetükben, s ezek magas hangjához vannak hozzászokva.
 
Jobban odafigyel a macska, ha szólítjuk, amennyiben i-vel végződő nevet választunk neki
Jobban odafigyel a macska, ha szólítjuk, amennyiben i-vel végződő nevet választunk neki
 
Ennek megfelelően, célszerű magas hangon szólni hozzájuk, s ehhez az emberek általában magánhangzókat tudnak használni. Ilyen az i hang is – talán nem véletlen, hogy régebben a legtöbb cica neve i-re végződött, lásd Cirmi, Mirci, Kormi, Füsti.
 
Az orvos saját példáját is említette, mert macskáját eredetileg Lancelot-nak nevezték el - ám annak becézett változatára, a Lancy-re sokkal jobban reagál a cica.
 
Előfordulhat tehát, hogy bár nagyon tetszik nekünk egy név, a macska kevésbé fog figyelni rá. Ha hosszú ideje próbálkozunk, érdemes elgondolkodni azon, hogy annak becézett formáját használjuk, esetleg egy teljesen más nevet válasszunk a cicusnak.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.