2010. 05. 13. - 06:00

Miért és hogyan dorombol a macska?

Miért és hogyan dorombol a macska?
Minden macskatartó imádja kényeztetni kedvencét, szereti ha a cicája  édesen dorombol, hangot adva ezzel örömének. De vajon csak ez az oka a dorombolásnak? Honnan jön ez az egész? Hogy csinálják?
A macskák általában elégedettségükben dorombolnak.A macskák általában a dorombolással örömüket mutatják ki. Viszont nyugtatgatást is jelenthet, így jelzik, hogy pánikra semmi ok, minden rendben van. Ez a gazdira is jótékony hatást gyakorolhat, ha feszültek vagyunk, tökéletes nyugtató egy kis cicasimogatás. Gyakran azért is dorombol a cicus, mert érzi a  gazdin a szorongást.
A macskák dorombolása nem tökéletesen felderített terület. A legtöbbször akkor dorombol a macska, amikor nyugodt, elégedett, ellazult állapotban van. Akkor a „berregés” azt fejezi ki, hogy békében van a világgal és környezetével. Tudjuk azonban, hogy a házimacskák dorombolnaA dorombolás mikéntjére két fő elmélet született. k vajúdás és szülés közben is, és a kiscicák dorombolnak szopás közben, anyjuk pedig válaszol nekik. Sok haldokló macska is dorombol. A dorombolás hangfrekvenciája 25 és 150 Hertz között található. Orvosi kutatások kimutatták, hogy ez a frekvenciatartomány jótékony hatású a csontfejlődés és –gyógyulás elősegítésében, és a gyakorlatban is alkalmazzák e célból. Ez lehet véletlen egybeesés, de magyarázhatja is, miért generálnak a macskák ilyen jótékony hatású hangokat.
Hogyan dorombol?
A dorombolás mikéntjére két fő elmélet született. Az első az, hogy a hang a gégében keletkezik, a hangsA macskák dorombolása nem tökéletesen  felderített terület.zalagok megfeszítése és elernyesztése révén, kilégzéskor és belégzéskor egyaránt. Vagyis a levegő megrezegteti a szalagokat a tüdőbe bemenet és távozás közben is.

Megfigyelték, hogy dorombolásra csak a csontos nyelvcsonttal rendelkező macskafélék képesek  Ilyen például a házimacska, a puma, a jaguár, a gepárd és a vörös hiúz. A porcos nyelvcsontúak nem dorombolnak, hanem bömbölnek (pl. oroszlán).

A másik, kevésbé valószerű elmélet szerint a vér áramlásának turbulenssé, örvényessé válása váltja ki a dorombolással járó hangjelenséget.
Forrás: www.geographic.hu, www.farm.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.