2020. 08. 05. - 20:00

Mitől száraz a kutya orra?

Mitől száraz a kutya orra?
Sok gazdinak nincs jobb érzés annál, amikor egy hosszú nap után kedvence farokcsóválással, dörgölőzéssel és orr odanyomással köszönti a gazdit.
A kutyák szaglószerve több, mint 300 millió szagot képesek felismerni, körülbelül 40-szer nagyobb ez az agyterületük, mint az embereké. Legfőképpen szaglásukra hagyatkozva tájékozódnak a környezetükben.

A közhiedelemmel ellentétben nem utal rossz egészségügyi állapotra vagy megbetegedésre, ha a négylábúnk orra száraz. Lássuk, milyen okai lehetnek!
 
Most ébredt fel
 
Egy nagy szundítás eredményezheti, hogy kutyánk orra kiszárad. Ébredés után figyelmesek lehetünk, hogy kedvencünk többször is megnyalja az orrát, felkészíti magát a rengeteg szagmintára, amivel tájékozódik a környezetében.
 
Az időjárási körülmények is befolyásolhatják az orr nedvességét
Az időjárási körülmények is befolyásolhatják az orr nedvességét
 
Időjárás
 
Mint az embereknél, a kutyáknál is előfordulhat, hogy az időjárási körülmények befolyásolják az orr nedvességét. Télen a hidegtől, nyáron pedig a meleg hőmérséklettől is kiszáradhat az orruk. A kutyák a hőséggel ugyanúgy megbirkóznak, mint az emberek. A különbség, hogy az izzadságmirigyei a talpában találhatóak. A hőségtől liheg, a szájából elpárolgó víz hűti. Ha az orra nedves, akkor erre a területre is kihat a párolgás. Kedvencünk az orra nyalogatásával tudja magát hűsíteni, mint az ember, amikor vizet spriccel magára.
 
Fűtés
 
Ha lakásban tartjuk a kutyánkat, a fűtés is eredményezhet kiszáradt orrot. A levegőáramlástól, főleg a fűtőtest közelében henyélő kutyusoknak könnyebben kiszáradhat. Ez sem ad okot az aggódalomra.
 
Kor

Az életkor is befolyásolhatja a kutya orrának nedvességét. Érdemes állatorvossal konzultálni, hogyan segíthetünk kedvencünknek.
 
Kutyafajta

Számos olyan kutyafajta létezik, aki nehezebb tudja megnyalni az orrát. Az előre álló alsó állkapocs és rövidebb orr megnehezíti az orr elérését. Ebben az esetben is érdemes kikérni az orvos tanácsát, milyen krémet ajánl a kirepedezett orr elkerülése érdekében.

Ha ezeken kívül bármilyen krónikus állapot lép fel, az orruk nedvességtartalma nem megfelelő, könnyen kirepedezik és vérzik, keresse fel állatorvost.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.