2011. 06. 10. - 22:22

Nőstényt vagy kandúrt?

Nőstényt vagy kandúrt?
Ez egy igen lényeges kérdés, főleg abban az esetben, ha nem kívánjuk ivartalanítani macskánkat. A nőstények valamivel kisebbek, gyengédebbek, mint a hímek, de az ivarérett kor után előjönnek a gondok mindkét nemnél.
Nőstényt vagy kandúrt?A macska igen alkalmas kedvenc állatnak olyan családban is, ahol nem túl apró gyermekek is vannak. Érdekesebb és értelmesebb társ, mint az aranyhal vagy teknős, viszont kevesebb időt, mozgásteret követel magának, mint a kutya. Szobatisztasága közismert és az általános hit ellenére nincs szüksége korlátlan szabadságra, éppen ellenkezőleg, szívesen alkalmazkodik a család életkörülményeihez és a lakásban való élethez is.

A nyárvégi nőstények korán (akár már 5-6 hónapos korban) megNőstényt vagy kandúrt?kezdik az ivarzást (december-január a születést követő évben) és ez nagyjából 14 napos ciklusokban ismétlődik. Ha módja van, ilyenkor kiszökik és párt keres magának. Évente két-három almot is szülhet, így életében akár száz nem várt és gyakran otthontalanságra ítélt utódnak adhat életet. Ha vigyázunk rá, és nem engedjük ki, akkor egyrészt meglehetősen idegölő négy-öt napot kell vele átvészelnünk, másrészt a környék kandúrjai "veszik" az ember számára nem észlelhető szagjelzéseit és erre reagálva bűzös vizeletükkel összefröcskölik otthonunk környékét.

A felnőtt hím tartása sok kellemetlenséggel jár. Ivarérett korára (kb. 12 hó) kialakul a nőstények hívását és felségterülete határai megjelölését szolgáló fröcskölési szokása, amelyhez vizeletét használja. Ha teheti, csavarog, a környék kandúrjaival állandó csatározásban áll, sebeket és sérüléseket szerez, és rendszerint ennek az életmódnak végzetes baleset vet véget. Ha szabad kijárása nincs, panaszos nyávogásával, bűzös fröcskölésével életünket pokollá teheti.Memo
Forrás: www.macskakedvelok.gportal.hu

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.