2009. 12. 15. - 20:49

Perzsa - szőr teszi a macskát

Perzsa - szőr teszi a macskát
Körülbelül 500 esztendeje ismerik a hosszú szőrű macskákat, eredetük azonban homályba vész. Eredetileg két típusuk létezett: a Perzsiában kialakult perzsa macska és a Törökországból származó angóra.  Az is valószínű, hogy mindkét típus őshazája Oroszország volt, és kereskedők vitték magukkal őket a macskatenyésztés fellegvárába, Angliába.
Perzsa.Körülbelül 500 esztendeje ismerik a hosszú szőrű macskákat, eredetük azonban homályba vész. Eredetileg két típusuk létezett: a Perzsiában kialakult perzsa macska és a Törökországból származó angóra. 
Az is valószínű, hogy mindkét típus őshazája Oroszország volt, és kereskedők vitték magukkal őket a macskatenyésztés fellegvárába, Angliába. Mindenesetre sokáig hol perzsa, hol angóramacskának nevezték ezeket a bozontos szépségeket.
Napjainkban, Európában általában perzsa, Amerikában hosszú szőrű macskának hívják őket. Nem minden hosszú szőrű macska perzsa!

Sajátos fej- és testfelépítés jellemzi a perzsákat: masszív, gömbölyű fej; nagy és kerek szem; kis, lekerekített fül; rövid, széles, tompa orr; vastag szőrzet, hosszú, finomtapintású szálakkal; rövid, zömök test; kurta lábak; tömött, dús farok. Pazar megjelenésű cicák, jelenleg mintegy 30 színváltozatuk létezik.
A perzsa bundájának gondozására nagyon oda kell figyelni. Puha, vastag szőrzete ugyanis könnyen gubancolódik, de a rendszeres fésüléssel megtarthatjuk bundája fényességét.A bunda. Mivel a fésülésre napi rendszerességgel kell időt szakítanunk, ezért nem árt, ha már kölyök korától kezdve hozzászoktatjuk.
A bunda ápolása mellett figyeljünk oda a szemekre is, ugyanis a perzsa szeme hajlamos a váladékozásra, ami miatt sötét csíkok jelenhetnek meg a pofa ráncain, és ha nem figyelünk oda eléggé, akkor ezek a könnysávok akár örökre meg fognak látszani.
A perzsa békés, nyugodt természetű macska. Társaságkedvelők és barátságosak, nem követelőzőek, és nincsenek mindig a gazdájuk nyomában, jobban szeretnek inkább lustálkodni, de ettől függetlenül szeretnek játszani is.
Híres közönyös temperamentumáról. őt nem érdeklik a körülötte folyó események.Elvan egyedül is.
Nagyon szeretik, ha simogatják, babusgatják őket. Jól kijönnek más macskákkal, kutyákkal is. Nem indulatos, tűrőképességük határa magasabban van, mint az átlagnak. Lágy hangja van, de azt is csak ritkán hallatja, csendes fajta
.
Jól elvan egyedül is, de azért nagyon hosszú időre ne hagyjuk őt sem magára.
A perzsa leginkább lakásban érzi otthon magát, igazi szobacica. Viszont ha kiskorában többször megengedtük neki, hogy kimenjen a szabadba, akkor ezt felnőtt korában is igényelni fogja.

Az egyetlen valódi okunk a derűlátásra: a macska. Ezt a kis prémes ragadozót semmi más módon nem lehetett volna ezer és ezer éven át hozzánk szelídíteni, mint rendíthetetlen, ellenszolgáltatást nem váró, feltétel nélküli szeretettel. A szépsége abszolút imádatával - a szabadsága, függetlensége teljes tiszteletben tartásával. Ha ez sikerült, az emberiség nem lehet egészen elveszve.
(Ottlik Géza)Memo


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.