2010. 03. 08. - 06:00

Ragdoll - rongybaba macska

Ragdoll -  rongybaba macska
A fajta az Egyesült Államokból származik. Az 1960-as évek elején Ann Baker fejlesztette ki ezt a viszonylag újnak számító fajtát a kaliforniai Riverside-ban. A ragdoll „ősanyja” egy Josephine nevű perzsa típusú nőstény, akit valószínűleg egy burma macska ejtett teherbe. A tulajdonosa azt mondta, hogy elütötte egy autó a vemhessége alatt, de túlélte a balesetet. Az eset után azonban nagyon megváltozott a temperamentuma.
Fajta.A fajta az Egyesült Államokból származik. Az 1960-as évek elején Ann Baker fejlesztette ki ezt a viszonylag újnak számító fajtát a kaliforniai Riverside-ban. A ragdoll „ősanyja” egy Josephine nevű perzsa típusú nőstény, akit valószínűleg egy burma macska ejtett teherbe.
A tulajdonosa azt mondta, hogy elütötte egy autó a vemhessége alatt, de túlélte a balesetet. Az eset után azonban nagyon megváltozott a temperamentuma. Gyengéd és szelíd lett, akármit lehetett vele csinálni, akkor sem ellenkezett, ne fújt soha. Josephine kölykei is ezt az „új” természetet „örökölték” anyjuktól, és Ann Baker a későbbi tenyésztés során is ezt az „új” temperamentumot próbálta továbbörökíteni a fSzőrzet.ajtában. Azonban általánosan elfogadott tény, hogy külső, környezeti tényező hatására bekövetkező tulajdonság nem öröklődő.
Az persze lehetséges, hogy egy baleset következtében valóban megváltozott Josephine jelleme, de kölykei nem emiatt lettek barátságos, nyugodt, jámbor kiscicák. Bár az ezekhez hasonlatos karakterjegyeket gondos szelekció útján honosítani lehet egy adott fajtánál, de ez csak egy bizonyos határon belül lehetséges.
A ragdoll későbbi tenyésztési programjában valószínűleg birmanok, burmák és perzsák is részt vettek. 1967-ben ismerte el a ragdollt az akkori amerikai macskaszövetség, és mára már szinte az összes szervezet elismeri ezt a fajtát.
Rongybaba.A ragdoll macska középhosszú szőrzetű, szőre a hasán a leghosszabb. Az aljszőrzettől eltekintve könnyen ápolható. Négyféle színváltozata létezik: fóka, kék, csokoládé és lila. Méretét tekintve a nagyobb cicák közé sorolható, egy felnőtt kandúr akár 9kg-os is lehet.
A ragdoll macska nyúlánk testű, izmos fajta. Szemei nagyok, oválisak, kékszínűek. Hátsó lábai kicsit hosszabbak, mint a mellsők. Lábain fehér zoknit "hord". Tappancsai nagyok, kerekdedek és ujjai között szőrpamacsok találhatók. Farka középhosszú.
A ragdoll, alias rongybaba macska a nevéhez hűen viselkedik, amikor az ember kézbe veszi. Izmai elernyednek, teljesen elhagyja magát. Ilyenkor a kisebb fájdalmat meg sem érzi.
Nyugodt természete miatt házikedvencnek kiválóan alkalmas. Hatalmas szeretetigénye van, ragaszkodó típus. A ragdoll macska gazdáját akár az egész lakáson keresztül képes kísérgetni.
Forrás: www.amacska.hu, www.haziallat.hu
Képek forrása: www.myragdoll.com, www.sunshinedolls.netMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.