2009. 12. 22. - 00:00

Szibériai macska - egyenesen Oroszországból

Szibériai macska - egyenesen Oroszországból
A szibériai fajta eredete, mint nevéből is látszik, Szibériába, Oroszország északi fagyos tájára vezet vissza. Először a XIII. században tesznek említést a fajtáról, a feljegyzések szerint kolostorok környékén éltek és nagy bundájuknak köszönhetően a legnagyobb hideget is átvészelték.Szibéria.A szibériai fajta eredete, mint nevéből is látszik, Szibériába, Oroszország északi fagyos tájára vezet vissza. Először a XIII. században tesznek említést a fajtáról, a feljegyzések szerint kolostorok környékén éltek és nagy bundájuknak köszönhetően a legnagyobb hideget is átvészelték.

A colourpoint színű macskák a Néva folyó mentén éltek ezért kapták a Neva Masquerade nevet.
Leningrád (Szent Pétervár) 90 napos ostroma alatt a népesség éhezett, járványok törtek ki és elszaporodtak a patkányok, kiirtásukra pedig szibériai cicákat vittek a városba. Segítségük nélkül a város nem szabadult volna meg a sok rágcsálótól.

Sok szakértő szerint a szibériai az őse a Norvég erdei macskának és a Maine Coon-nak, sőt más hosszúszőrű fajtáknak is, mint a perzsa és az angóra.
Ez a fajta minden szempontból megfelelő adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy túlélje a kemény szibériai teleket: nagy termetű, fedőszőrzete vastag, dúKifejlődés.s és olajos, aljszőrzete elég sűrű ahhoz, hogy a legmetszőbb szél se fújjon át rajta.

 

A szibériai macska aktív, és meglehetősen mozgékony, emellett szereti a társaságot - semmiképpen sem "ölbe való" cicus.
A macskák közepes termetűek, testük izmos, arányos, lábuk rövid, zömök; dús, zászlós farkuk van, fülkagylójukban és lábujjaik között szőrpamacsok.

Teljes kifejlődésükhöz 5 év kell, egy kandúrok súlya körülbelül 5-8 kg, a nőstények könnyebbek. A fej tompa ék alakú klasszikus macskaarc, szemei zöldek-zöldessárgák vagy borostyánszínűek, tekintete bájos, kifejező.

 

A szibériai erdei macska természete hasonlít a norvég erdei macskáéhoz. Bár azt mondják, hogy ez a fajta békésebb és ragaszkodóbb. Szeret mindenhová felmászni, ezért ajánlatos beszerezni egy jó kaparó- ésJátékos. mászó állványt a számára. Igényli a figyelmet, és a simogatást, szeret részt venni a család mindennapjaiban.

Játékos és intelligens, könnyen betaníthatunk neki egy-két trükköt is.

Az idegenekkel szemben tartózkodó, de jól kijön a kutyákkal és a gyerekekkel is, macskatársaival szemben pedig megőrzi méltóságát. Ideje nagy részét szereti a kertben, a szabadban eltölteni.


A legújabb kutatások szerint a szibériai hipoallergén! Ez egy kiváló hír azoknak, akik nem a szőrre, hanem a macskanyálban lévő FEL D1 fehérjére érzékenyek, hiszen a szibi nyálában harmincad annyi FEL D1 van, mint egy házimacskáéban, ezáltal a legtöbb embernél semmilyen vagy nagyon minimális allergiás reakciót vált ki.

 

 

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.