2010. 03. 29. - 06:00

Tacskó - a világon az egyik legismertebb kutyafajta!

Tacskó - a világon az egyik legismertebb kutyafajta!
A tacskó változatainak eredete a régmúlt időkbe nyúlik vissza. Egyiptomban találtak olyan emlékeket, melyeken megtalálható ez a rövid lábú, hosszú hátú kutya. Származása vitatott; egyesek szerint a francia bassetek (szó szerint: alacsony kutya) rokona.
A tacskók remekül ásnak.A tacskó változatainak eredete a régmúlt időkbe nyúlik vissza. Egyiptomban találtak olyan emlékeket, melyeken megtalálható ez a rövid lábú, hosszú hátú kutya. Származása vitatott; egyesek szerint a francia bassetek (szó szerint: alacsony kutya) rokona. Közkedvelt elnevezése a dakszli, amely az eredeti német névből, a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent. Ez nem véletlen, hiszen zsákmányát a föld alá is követi. A tacskók remekül ásnak, így szinte lehetetlen kifutóban tartani őket.
A tenyésztése során mind könnyedebbé és elegánsabbá vált fajta nagy népszerűségnek örvend. A tacskók súlyuk alapján hivatalosan két csoportba sorolhatók: a standard kategóriába a 7 és 14 kg közötti kutyusok tartoznak, a törpe kategóriába pedig az 5 kg alattiak. Sokféle színváltozatuk létezik, a halványvöröstől kezdve a csokoládébarnán át a fekete-barna foltosig.

Vannak közöttük rövid szőrűek, hosszú szőrűek és drótszőrűek. Természetüket tekintve játékosak, intelligensek, de sokszor nagyon megmakacsolják magukat. Nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz, igénylik, hogy mindig legyen valaki mellettük. Ha egyedül hagyják őket, addig nyüszítenek, amíg társaságot nem kapnak.Tacskó.
Jelleme: A tacskó eleven, közismerten értelmes, találékony és okos kutya. Nem a legengedelmesebb fajta, az akaratossága néha már komikus. A tacskó csupa ellentét. A terepen igen bátor, szívós és kitartó, odahaza azonban szereti a megszokott kényelmet, nagyon vágyik a figyelemre, és szemmel láthatóan kétségbe esik, ha szigorúan beszélnek vele.
Ragaszkodik a gazdájához, és nem szereti, ha magára hagyják, bár hajlamos arra, hogy vadászösztöne hatására magányos felfedezőurakra induljon. A tacskó többnyire energikus és mozgékony, de nem szilaj. Csak akkor ugat, ha ismeretlen zajokat hall, s ha igazán bátor, meg is kísérli megállítani a betolakodót. Kiváló a szimata. Viselkedésére a rendíthetetlen eltökéltség jellemző: ha egyszer elhatároz valamit, rendkívül ügyesen tudja manipulálni a gazdáját a cél elérése érdekében.
Forrás: www.wikipedia.org, www.kutya-tar.hu, www.kutyaspolo.hu
Képek forrása: www.waliboo.com, www.hundeseite.de
Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.