2010. 03. 31. - 14:33

Török angóra - határozott, magabiztos macska!

Török angóra - határozott, magabiztos macska!
A török angórát a XX. század második felében vitték Nyugat-Európába az Egyesült Államokon keresztül. Addig csak Törökországban volt ismert és közkedvelt házimacska. Széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a török angóra elnevezés a fajta szőrzetének hosszával áll összefüggésben – az igazság azonban az, hogy a török angóra gyökerei Ankarából erednek.
A török angó.raA török angórát a XX. század második felében vitték Nyugat-Európába az Egyesült Államokon keresztül. Addig csak Törökországban volt ismert és közkedvelt házimacska. Széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a török angóra elnevezés a fajta szőrzetének hosszával áll összefüggésben – az igazság azonban az, hogy a török angóra gyökerei Ankarából erednek. A fajta sok éven át érintetlen maradt a tenyésztőktől, ezért megmaradtak természetes jellemzői.
Testfelépítés: közepes testméretű, finom csontozatú, kemény izomzatú. Teste kicsit nyúlánk és karcsú, lábai közepes hosszúságúak, a kerek mancsok kecsesek. A farok hosszú és elkeskenyedő, vége hegyes . Fej: közepesen hosszú ékalak; erős áll, finom állkapocs végződése gyengéden lekerTenyésztő.ekített. A profil enyhén ívelt. Fülek: nagyok, inkább magasan tűzöttek, közepesen széles tövüktől a hegyes fülhegyig először egyenes vonalban, majd enyhén ívelten keskenyednek. Majdnem áttetszőnek látszanak, pedig a fülpamacs sűrű. Szemek: nagyok, mandulavágásúak, kicsit ferdék. A szemszín egységes és harmonizál a bunda színével.
Szőrzet: közepesen hosszú, lengő, a szőrminőség finomHatározott, magabiztos  macska., fényesen "ropogós", és nem gyapjas fedőszőr, a nyakon, a mellkason, a bricseszen és a farkon különösen hosszú Színváltozatok: a csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bi-colour, tri-colour, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek.
A török angóra határozott, magabiztos macska, de emellett nagyon szeszélyes is. Kíváncsiskodó, mindent átkutat, nem kivételek ez alól a táskák és zsebek sem. Szeret mindenhol ottlenni, midenről tudni. Nem tartózkodó az idegen vendégekkel szemben sem. A legjobban a törődést és a figyelmet igényli. Mivel nagyon akaratos és kitartó, így általában mindig eléri a célját. Esténként szeret gazdája ölében, vagy közelében aludni.
A török angóra kiváló vadász, remek ragadozóösztöne van. Élvezik a játék minden egyes percét. Ha tehetjük, akkor ezt a fajtát ne hagyjuk sokáig egyedül, vagy szerezzünk be neki egy megfelelő társat a magányos percek eltöltéséhez. Tehát török angórát csak olyan embernek ajánlatos tartani, aki szeret minél több időt eltölteni kedvencével, és sokat tud vele törődni, és mindemellett az sem árt, ha értékelni tudja macskája igazán határozott egyéniségét.
Forrás: www.haziallatok.eoldal.hu, www.cicak-macskak.lapunk.hu, www.amacska.hu
Képek forrása: www.listsergeant.com, www.fanciers.coMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.