2020. 07. 14. - 11:21

Hogyan használjuk kertben, házban a kávét?

Hogyan használjuk kertben, házban a kávét?

Sokan kidobják a kávéőrleményt, miután lefőtt a kis fekete, pedig igen hasznos lehet a kertben, sőt a háztartásban is. Lássuk, mire használhatjuk!

Miközben a kávé önmagában savas, az őrleménye valójában közelebb áll a semlegeshez – ugyanis lefőzéskor a legtöbb savas sav „kimosódik”. Ez tökéletesen használhatóvá teszi a kertben a kávéőrleményt, sőt a háztartásban is alkalmazható.
 
De hogyan? Íme néhány tipp.
 
1.Használjuk a komposzt-halomba: ha eddig nem komposztáltunk, mindenképp érdemes tenni egy próbát – főleg, ha van kertünk. A komposztálás nagyon könnyű és számos értékes tápanyagot juttatunk a talajba.
 
A használt kávéőrlemény zöldanyag a komposzt számára, ám nem lehet több, mint a halom 25 százaléka. Ha csak kiöntjük a csészében levő zaccot, valószínűleg nem fogunk túl sok őrleményt adni a halomhoz, különösen, ha egyéb anyagokat, így tojáshéjat és fűnyírásból visszamaradt füvet is tárolunk a komposztban. A kávé filterek lebomlanak, tehát azokat is kidobhatjuk a halomba.
 
Számos előnye van a kávéőrleménynek
Számos előnye van a kávéőrleménynek
 
2.Segít a növényeknek és a virágoknak nőni: ahhoz, hogy a növények kapjanak egy kis nitrogén-löketet, érdemes szétszórni kávédarát a kerti talaj átalakításához. Elég, ha a talaj legfelső rétegébe beágyazzuk. Elősegíti a talaj szellőztetését, s növeli a növények nitrogéntartalmát.
Kávéőrleményt a virágágyásokon is érdemes szétteríteni. A hortenzia, azálea, rododendron és más savszerető növények jobban virágoznak tőle, mint valaha.
 
3.A kávéőrlemény vonzza a férgeket: a földigiliszták szeretik a kávéőrleményt és ez előnyös számunkra – ezeket az apró kerti segítőket ugyanis jó megtartani. Lebontják a szerves anyagokat és tápanyagokat szállítanak a talajba.
 
4.Távoltartja a kártevőket: a kávészemek vonzzák a földigilisztákat, ugyanakkor elriasztják a kártevőket – például a meztelen csigákat. Készítsünk akadályt azon növények köré a kávéőrleménnyel, amelyek érzékenyek a kártevőkre.
 
5.Növesszünk gombákat: saját biogombát termeszthetünk otthon a kávéőrlemény segítségével. Sok kell hozzá, vagyis jól tesszük, ha elkezdjük összegyűjteni.
 
6.Otthon, szagtalanításra: a kávéőrlemény kiválóan kiszívja a kellemetlen szagokat eldugottabb helyekről.
 
Ráadásul a hűtőben is jól használható. Csupán annyi a teendőnk, hogy egy kis tál használt őrleményt elhelyezünk egyik polcon. Elnyeli a kellemetlen szagokat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.