2022. 05. 30. - 00:00

Mik azok a transzformátorok?

Mik azok a transzformátorok?
Az áramellátás egyik alapeleme a transzformátor. Ez az egyszerű elektromos eszköz szinte minden elektromos háztartási berendezésünk tartozéka.
A nagy ipari erőművek és hálózatok, laptopok, telefontöltők és adapterek nélkülözhetetlen eleme. A transzformátorok egyik legfontosabb feladata, hogy a bejövő 230 voltos feszültséget (primer oldal) átalakítsa a háztartási elektronikai eszközünket működtető alacsony vagy törpefeszültségre: 5 volt, 12 volt (szekunder oldal).
 
Mi pontosan a transzformátor? 
 
1885-ben a magyar Déri Miksa, Bláthy Ottó és Zipernowsky Károly közösen szabadalmaztatták a transzformátort. Ez az elektromos eszköz képes volt a rákapcsolt váltakozó elektromos feszültséget más értékekre átalakítani. Az első transzformátorok felfedezése és alkalmazása tette lehetővé a villamosipari hálózatok kiépítését.
 
A transzformátor alapját mindig egy vasmag képzi, amelyen általában két egymástól elkülönített tekercs található. Az egyik a primer, amíg a másik a szekunder feszültséghez kapcsolható. A kimenő és a bejövő feszültség a vasmagon keresztül áthaladva hozza létre azt az energiát, melyet a transzformátor képes átalakítani.
 
Ez az egyfázisú transzformátor leírása. Az alábbiakban pár, leggyakrabban használt típusról olvashatunk röviden, a teljességigénye nélkül.
 
Rádiófrekvenciás transzformátorok
 
A rádiófrekvenciás tartományban használt transzformátorokat RF transzformátornak nevezik. Ez az eszköz elektromágneses indukció segítségével energiát ad át az áramkörökben.
 
Audio transzformátorok
 
Az audio áramkörökben használt transzformátorokat audiotranszformátornak nevezik. A hangjel továbbítása a fő célja. Használható az alacsony impedanciájú hangszórókhoz a nagy impedanciájú erősítőkhöz és a különböző telefonrendszerek elkülönítésére.
 
Impulzus transzformátorok
 
A transzformátor speciális típusa az impulzustranszformátor, mely feszültségimpulzust továbbít a terhelés és a tekercsek között. A digitális logikai áramkörökben, teljesítményszabályozó rendszerekben és az áramelosztó rendszerekben használják, mint például radar, teljesítmény-félvezetők és nagy teljesítményű alkalmazások. Fő előnyei közé tartozik, hogy kisméretűek, olcsóbbak, magas leválasztási feszültséget biztosítanak és nagy frekvencián működnek.
 
A transzformátorok a legtöbb elektrotechnikai boltban és webáruházban elérhetőek, de akik professzionális alkatrészeket szeretnének bőséges választékban, a tme.eu oldalán is beszerezhetik, ahol más elektronikai alkatrészeket is elérhetnek, a több mint 500 ezer cikkes kínálatból.
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.