2016. 10. 18. - 10:00

Mire való a LED szalag?

Mire való a LED szalag?

A LED szalag egy viszonylag nagy újdonságnak tekinthető a világítástechnika világában, hiszen a hagyományos villanykörték, neoncsövek vagy éppenséggel darabonként megvásárolható LED égők után ez az alternatíva a karácsonyfára szerelt füzérek sajátosságával képes fényárba borítani lakásunk bizonyos pontjait.

A LED szalag kapcsán a legfontosabb tévhit, hogy otthonunk teljes megvilágítására nem használható, kizárólag hangulatvilágításhoz ideális, mindemellett pedig természetesen egy-egy szekrény vagy gyűjtemény kiemeléséhez a jobb láthatóság érdekében. A LED szalag nem más, mint sok kicsi LED egy szalagon történő összekapcsolása, aminek számtalan fajtája létezik. 

A LED szalagok fajtái és méretei

A LED szalagok eredendően nagyon sokfélék lehetnek, ezáltal a gyártó szerelheti őket szám szerint 2835-ös, 3528-as, 5050-es és 5630-as SMD LED-del is. A szalagon minden esetben külön számok jelölik – rendszerint milliméterben – a LED-ek méreteit, ami 5x5-ös vagy 3,5x2,8-as lehet, illetve ennek megfelelően alakul a több sorszám is. Minél nagyobb méretű egy LED, értelemszerűen annál erősebb fényt tud kibocsájtani. Mindezek közül tehát az 5630-as jelölésű SMD LED képes a legnagyobb fényerő leadására.

Ha a normál LED csíkokhoz viszonyítjuk, abban az esetben egy 5050-es SMD LED szalag nagyjából háromszor nagyobb fényerővel rendelkezik. A LED szalagok többsége 5 méteres tekercsekben kapható, és általában három LED-enként vágható, illetve forrasztható. Léteznek ma már vízálló LED szalagok is, amelyek kapcsán egy plusz szilikon réteget is elhelyez a gyártó a forrasztásnál, amit először el kell távolítani a művelethez.

Amire feltétlenül ügyelnünk kell LED szalag telepítésekor

Amennyiben LED szalagot szeretnénk telepíteni otthonunkban, ahhoz minden esetben szükségünk lesz stabil 12 voltos egyenáramra. Amennyiben ki akarjuk számolni a bekötésre kerülő LED szalag üzemeltetéséhez szükséges tápegység méretét és teljesítményét, abban az esetben fel kell szoroznunk a LED szalag méterenként mérhető fogyasztását a teljes hosszúsággal. Ez a méterenkénti fogyasztási érték megtalálható a termék alapadatainál, így egy 3528 SMD-s szalag például 60 LED égőt tartalmaz méterenként, aminek így a fogyasztása 4,8W egy méteren.

Ha tehát ebből szeretnénk felszerelni otthonra egy 10 méteres csíkot, akkor a LED szalag teljes fogyasztása 48 W lesz. Ilyenkor természetesen nem szabad pontosan kicentizni a megvásárolni szándékozott tápegységet, hiszen be kell tartani a szabályt, miszerint ezeket csak 80-85 százalékig szabad terhelni, így 48 W esetén legalább 60W, vagy afeletti tápegységre lesz szükségünk.

A LED szalag egyik nagy előnye, hogy nem termel különösebb hőt – ellentétben például a hagyományos villanykörtékkel –, ellenben érdemes megtenni bizonyos óvintézkedéseket abban az esetben, ha a használat aktívabb az átlagosnál, értsd ez alatt, hogy 5-10 óránál többet égetjük. Ilyenkor fontos az alumínium profil használata, de érdemes vásárlás előtt alaposabban is tájékozódni minderről, hiszen az 5050-es szalagok esetében már napi 2 órás üzemidő felett is fontos gondoskodni a megfelelő hűtésről.

Rendkívül lényeges mindemellett a LED szalagok helyes és pontos betáplálása és telepítése, amihez hozzátartozik, hogy 5 méterenként szükség van arra, hogy közvetlenül a tápegységhez tudjuk csatlakoztatni a vezetéket, ergo ne a többi LED égőn keresztül, hanem közvetlenül a forrástól kapja az elektromosságot minden távolabb eső égő is, máskülönben jelentős feszültségcsökkenést tapasztalhatunk, ami a fényerő elvesztésével jár együtt.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.